Изгубен от векове, театърът на император Нерон е открит в Рим

...
Рим CNN — Руините на частен театър, принадлежащ на римския
Коментари Харесай

Рим CNN —

Руините на частен театър, принадлежащ на римския император Нерон от 1-ви век, бяха открити в италианската столица само на метри от Ватикана, което експертите наричат ​​„изключителна“ находка.

Откритието, разкрито от специалния надзирател на Рим Даниела Поро в четвъртък, разкрива мястото, където Нерон е репетирал поезия и музика и се намира близо до мястото, където сега се намира базиликата Свети Петър.

Досега съществуването на античния театър объркваше много историци, тъй като се споменаваше в римски текстове, написани от Плиний Стари, но местонахождението му не беше документирано преди това.

Нерон е петият римски император, управлявал между 54 и 68 г. сл. н. е. Непопулярен водач, той стана известен със своята екстравагантност и лични развратни действия.

Обектът включва елегантни мраморни колони, декорации от златни листа и складови помещения с останки от костюми и декори, използвани в театралните продукции на Нерон.

Двойна Глава на Юнус с лице, приблизително датирана от 1 век сл. Хр., се вижда сред другите находки, идващи от разкопките на театъра на древния римски император Нерон. class= Глава на Юнус с двойно лице, датирана приблизително от 1-ви век след Христа, се вижда сред другите находки, идващи от разкопките на театъра на древния римски император Нерон. Андрю Медичини/AP

Разкопките са част от проект за обновяване на Palazzo della Rovere на улица Via Della Conciliazione, която води до площад Свети Петър.

Проектът ще превърне част от сградата от епохата на Ренесанса в хотел Four Seasons, който трябва да отвори врати през 2025 г. – навреме за празненствата по случай юбилея на Рим, които се очаква да привлекат милиони хора в града.

Суперинтендант Поро каза в изявление за пресата, че „изключителните“ находки дават рядък поглед върху периода, започващ с управлението на Нерон до 15 век. Някои от по-късните артефакти свидетелстват за използването на обекта като театър, включително останки от костюми, както и по-нова керамика и съдове за готвене.

Преди това бяха открити само седем стъклени чаши от периода между управлението на Нерон и 15-ти век, който бележи период, през който Рим е ограбван многократно. Поро каза, че разкопките са открили още седем.

Междувременно цветни стъклени чаши и останки от керамика, условно датирани от 10-ти век, също бяха открити по време на обширните разкопки, които покриват градски блок.

„Това е превъзходна разкопка, за която мечтае всеки археолог“, каза Марция Ди Менто, археологът, отговарящ за разкопките, започнали през 2020 г., пред CNN в петък. „Да можеш да копаеш в този застроен, исторически богат район е толкова рядко.“

Археолозите работят върху находки, идващи от мястото на разкопките на театъра на древния римски император Нерон. class= Археолозите работят върху находки, идващи от мястото на разкопките на театъра на древния римски император Нерон. Андрю Медичини/AP

Ди Менто каза пред CNN, че ще са необходими години, за да се проучат и датират всички съкровища.

Сред артефактите от 15-ти век, открити по време на разкопките, са стъклени чаши, тенджери, монети и останки от музикални инструменти, добави Ди Менто. Тя каза, че са открити и гребени, направени от кости, и различни инструменти за правене на броеници.

Много от по-малките части ще бъдат отнесени в римски музеи за показване, а руините на структурата ще бъдат погребани отново, след като бъдат каталогизирани, каза Пори.

Ремонтът на двореца и градината над руините продължава.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР