Рим. Благодаря на всички, които се постараха толкова – и

...
Рим. Благодаря на всички, които се постараха толкова – и
Коментари Харесай

Българските букви осветиха центъра на Рим

Рим. „ Благодаря на всички, които се постараха толкоз – и от българска и от италианска страна, да бъдем тук през днешния ден на това неповторимо, емблематично място освен за Рим, а за целия свят, желая да благодаря също на Вас, уважаема аудитория, за това, че отделихте парченце от Вашето време, от Вашия живот, с цел да споделите парченце от нашите страсти - български, от нашите гении, просвета, чувства за света. За мен е чест и горделивост да бъда тук измежду Вас ”. С тези думи министърът на културата Боил Банов приветства многочислената аудитория, която се събра нощес пред постройката на Римската община, с цел да наблюдава неповторимото светлинно шоу „ Discover Bulgaria ”, оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . То показа страната ни в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Събитието се провежда от Министерството на културата и Българския културен институт в Рим с поддръжката на Посолството на Република България в Рим.
В историческото сърце на Рим светлините на Капитолийския площад бяха изключени, с цел да стартира невероятното 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на постройката на Римската община. То описа по какъв начин българската книжовност е спомогнала за разпространяването на християнството измежду източните славяни. Ансамбъл „ Чинари ” способства за празничната атмосфера, повеждайки публиката на вълнуващо странствуване, очертаващо българския принос за европейската културна еднаквост.
На влиятелното събитие участваха още посланикът на Република България в Италия Марин Райков, заместник-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, ръководител на Комисията по интернационалните връзки на Община Рим, както и кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 година ще бъдат Европейски столици на културата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР