Италия си връща 266 антики от конфискувания в Ню Йорк, след като колекционер се обърна към музея в Хюстън

...
РИМ (AP) — Италия отпразнува връщането в петък на 266
Коментари Харесай

РИМ (AP) — Италия отпразнува връщането в петък на 266 антики от Съединените щати, включително етруски вази и древноримски монети и мозайки на стойност десетки милиони евро (долари), които бяха разграбени и продадени на американски музеи и частни колекционери.

Върнатите предмети включват артефакти, наскоро иззети в Ню Йорк от склад, принадлежащ на британския търговец на антики Робин Саймс, казаха служители . В допълнение, товарът, който пристигна в Рим, включваше 65 предмета, които бяха предложени от колекционер на Менилската колекция в Хюстън, но бяха отказани. спонтанно” върна артикулите, след като следователите установиха, че идват от тайни разкопки на археологически обекти, според изявление на карабинерите.

Докато карабинерите казаха, че произведенията са били част от колекцията Менил, музеят каза, никога не са били. Музеят каза, че колекционер се е обърнал към музея през 2022 г. за подаряване на артефактите, но кураторът на музея е насочил колекционера към италианския министър на културата, „който е предупредил музея, че Италия претендира за предметите“.

„Колекцията Менил отказа тези произведения от колекционера и те никога не са били част от колекцията на музея“, каза говорителят Томи Нейпиър в изявление късно в петък пред Асошиейтед прес.

Италия е на десетилетия - дълга кампания за издирване на антики, които са били плячкосани от „томбароли“ или нападатели на гробници и след това продадени на частни колекционери и музеи в САЩ и извън тях. Операциите по грабежа включваха търговци на изкуство, които продаваха артикулите директно или чрез търгове.

Някои от артикулите бяха предадени на италианските власти във вторник в офисите на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг. От офиса на Браг казаха, че включват апулийски кратер или ваза, датираща от 335 г. пр.н.е. която беше конфискувана през юли от частна колекция в Ню Йорк.

Вазата беше снимана и включена в известния „архив“ на Polaroid на дилъра Джакомо Медичи, който я предаде на Саймс, който след това „изпра част от Sotheby's в Лондон“, твърди офисът на Браг.

Други артикули включват две етруски рисунки на плочки от Черветери, често ограбван некропол на северозападно от Рим, които датират от 440 г. пр.н.е.

Според офиса на Браг плочките са били плячкосани през 80-те години на миналия век и са попаднали при Саймс, който ги е продал на известни колекционери от Ню Йорк Шелби Уайт и Леон Леви през 1992 г. за 1,6 милиона долара. Двойката върна плочките на Саймс преди 1999 г., „след като въпроси за незаконния им произход бяха повдигнати от множество учени“, се казва в изявлението.

Предметите останаха в склада на Саймс в Ню Йорк, докато не бяха иззети през март , се казва в изявлението.

Отрядът за изкуство на италианската полиция каза, че стойността на всичките 266 произведения на свободния пазар ще достигне десетки милиони евро. Предметите на Саймс са в допълнение към 750 части, които са били притежание на лондонската компания на Саймс, Symes Ltd, която е в процес на ликвидация и Италия е изложена на 31 май.

Адвокатите на Саймс, базирани в Италия, го направиха не отговори незабавно на имейл късно в петък с искане за коментар относно новите връщания.

През май, преди Италия да си върне първоначалната колекция от 750 обекта, адвокатите на Саймс, Антонела Анселмо и Джулиано Леме, казаха, че връщането е резултат от споразумение между британския дилър и италианското министерство на културата след „години на сложни преговори и съдебни процедури“.

„Съгласно споразумението стотици археологически находки с голяма културна стойност, за които се предполага, че имат са незаконно изнесени, ще се върнат в Италия, където ще бъдат предназначени за обществено ползване“, казаха адвокатите в изявление от 11 май.

Сделката също така позволи на Symes да използва приходите от продажбата на някои артикули на задоволяване на кредиторите.

___

Тази версия коригира предишна версия, според която 65 предмета са били част от колекцията Менил. Музеят казва, че артефактите никога не са били част от колекцията и че изявлението на италианските карабинери е невярно.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР