Ричард Овъртън е точно там, където иска да бъде. В

...
Ричард Овъртън е точно там, където иска да бъде. В
Коментари Харесай

На 111 години: Той пуши пури, пие уиски и се наслаждава на живота!

Ричард Овъртън е тъкмо там, където желае да бъде. В безоблачен ден и температура към 32 градуса, той седи на стол на верандата на дома си в Остин, Тексас, който построява преди към 70 година, пушейки петата си пура Tampa Sweet за деня. Около него се носи приятната музика на Isley Brothers, а птички чуруликат - на фона на полъха напразно в късния следобяд, написа profit.bg.

“Чувствам се сносно през днешния ден,” споделя Овъртън, наблягайки на думата „ много “, тъй като всеки ден, прекаран на верандата му в пушене на пури, е много добър ден за 111—годишния мъж.

Най-възрастният американски деец от войните прекарва там по 10 часа всеки ден, когато времето е хубаво. Неговите другари назовават верандата неговата “сцена.” Там Овъртън седи и размишлява за живота. Неговият, съответно, е почнал през 1906 година - същата година, в която е направено първото радиопредаване.

С всяка минала година темпото на прекаралия целия си живот в Остин Овъртън се забавя. Като млад той е бил боец, идващ с транспортен съд в Пърл Харбър, до момента в който черен дим изпълва небето минути след бомбардировката над Япония. След като се връща от войната, той прекарва по-голяма част от живота си, работейки в магазини за мебели, а по-късно и в подразделението на Министерството на финансите в Тексас.

Той е бил снайперист и е обичал да ловува зайци. “Сега просто си седнал съм тук и си почивам,” споделя той, изпускайки дима от своята пура Tampa Sweet.

Някои от дните на Овъртън стартират още в 3 часа през нощта, като той пие сред 2 и 4 чаши кафе, написа Dallas News. След това се разхожда из къщата, с цел да усъвършенства кръвообращението си, след което пуши първата от 12-те си пури за деня. Ако успее, заспива още веднъж. Всеки ден той няма самообладание да види по какъв начин слънцето изгрява и по какъв начин кварталът се разсънва.

Столетникът е бил женен два пъти. Няма деца. Надживява всичките си най-близки родственици. Има първи братовчед, който живее на неговата улица и трети братовчеди, които го посещават всекидневно.

През декември те основават страница в GoFundMe, когато цената на това някой да се грижи непрекъснато за него на място прави оставането на Овъртън в дома му малко евентуално. Без неговата къща и веранда, те се притесняват от най-лошото. Пет месеца по-късно обаче, страницата в GoFundMe е набрала близо 190 000 $.

Овъртън има двама болногледачи, които работят на 12-часови смени всеки ден. Те му подготвят овесена каша с чаша мляко за закуска, както и всичко от пиле през руло Стефани и пържен сом за обяд и вечеря.

Те също по този начин дават отговор и за посетителите му, тъй като най-различни хора посещават непрекъснато къщата на Ричард Овъртън Авеню. Точно по този начин, на неговия 111-и рожден ден на 11 май, градът преименува улицата. Около 200 души участват на празненството в двора му и се редят на опашка, с цел да се снимат с него.

Много от тях му носят дарове, като изискани пури и бутилки с уиски. Това е пожеланото от него пиво — уиски и Кока-кола. Когато болногледачите у му сипват обаче, постоянно колата е повече от уискито. Според братовчедите му той е получил над 40 бутилки с уиски в оня ден. Сега те са складирани в шкафовете в кухнята, в дрешника в спалнята и в разнообразни чекмеджета.

Из цялата къща могат да се видят документи, военни медали и фотоси на хората, които той е обичал. Има фотоси на Овъртън от времето, когато е бил в армията, с необятни рамена, изопната кожа и тънки мустаци. Има и фотография с Барак Обама, когато 44-ият президент на Съединени американски щати го награждава по време на гала в Белия дом през 2013 година Овъртън е бил два пъти там.

Той се е срещал със звезди, политици, спортисти, като всеки от тях го е питал един и същи въпрос за това каква е тайната за неговото дългоденствие. Неговият отговор? Господ и пури.

През 2015 година от National Geographic излъчи къс документален филм за Ричард Овъртън, сниман от режисьори от Остин. По времето на снимането, той е бил на 106 година и одеве е бил възобновил шофьорската си брошура. Овъртън стопира да кара малко по-късно.

Наскоро Овъртън влиза за малко в болница поради пневмония. Преди това имал навика да се разхожда по улицата. Може би ще стартира да го прави още веднъж, в случай че натрупа задоволително мощ.

Засега той е удовлетворен от това, че прекарва времето си на своята сцена. Той гледа самолетите, които прелитат над главата му и се чуди накъде ли отиват. Той приказва и пее с птичките. Маха на свирквашите коли и се взира в дърветата, които е посадил доста от дълго време.

Всичко това, до момента в който пуши пура Tampa Sweet.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР