Рибарите във Варна се радват на добър улов през последните

...
Рибарите във Варна се радват на добър улов през последните
Коментари Харесай

Доволни ли са рибарите от улова във Варна

Рибарите във Варна се радват на добър улов през последните дни. По това време на годината мрежите им са цялостни на първо място с лефер и чернокоп. Има и скорпид, една от най-вкусните риби, само че с отровни шипове.

Тодор Тодоров е риболовец от 20 години. Казва, че през последните дни мрежите му са цялостни с риба. Това не е типично за средата на септември, когато времето към момента е топло.

Към края на септември, когато малко водата поизстине, тогава стартира леферът и докъм края на ноември месец. Лефер хващаме, след това карагьозът почва, зимата хващаме кефал, всяка риба си има сезон. Тези хищните риби, които хващаме, като лефера, те вървят с ема, по-дребната риба, а по-дребната риба слиза по към брега тук при нас при малко по-студена вода, изяснява рибарят.

Всяка заран Тодор влиза в морето с 22-годишния си наследник. Вече пет години Антонио оказва помощ на татко си в занаята.

Пълно наслаждение ми доставя да съм там, доста умерено се усещам като вляза, като видя морето. Хубава специалност е, в случай че си предан на нея, в случай че работиш непрестанно и не се отказваш. Най-трудно ми е, че някой ден има и един ден храни цяла година. След това обаче 10 дни може да няма безусловно нищо. Последните дни беше добре, сносно, днеска малко по-слабо, само че и такива дни би трябвало да има, споделя Антонио.

Всеки ден е различен-един ден има, един ден няма, по този начин е в рибарството. Днес уловът беше малко по-слаб, за жалост. Предните 2, 3 дни беше добър уловът, имаше много риба, добавя татко му.

В мрежите на другите риболовци в Аспарухово се е хванал главно скорпид. Рибата е измежду най-вкусните в Черно море, само че не е известна, тъй като шиповете й са отровни.

Тази година риболовците са удовлетворени от изкупните цени на рибата. Уловът им бързо се разпродава, като клиенти са им на първо място притежатели на заведения за хранене и крайбрежните капанчета.

Когато има доста риба и другите риболовци хващат доста, естествено цената малко пада, обаче удовлетворени сме. Трябва да си непрекъснат, повечко работа, долу горе оправяме се, споделя Тодор.

И въпреки да се препитават с улов на риба, тя не участва в менюто на Тодор и Антонио.

Може би тъй като доста риба е предходна през мен. Иначе леферът и калканът са най-хубавите риби... А нашата риба в Черно море има доста хубави вкусови качества, тъй като морето ни е малко солено. Поради тази причина рибата натрупа мазнини и е доста вкусна, изяснява рибарят.

Както във всеки поминък, по този начин и риболовът има своите тънкости и неприятни моменти.

Мия си ръцете, тъй като медузите в мрежите непрекъснато се заплитат и би трябвало да се хвърлят, тъй като след това доста мъчно се махат и парят задачите ръце, някой път и в очите могат да те опръскат, споделя Антонио.

Опитните риболовци споделят, че в случай че при започване на септември уловът е добър, мрежите им ще бъдат цялостни чак до късна есен.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР