Рибарите в Царево се бунтуват заради ниската цена за изкупуване

...
Рибарите в Царево се бунтуват заради ниската цена за изкупуване
Коментари Харесай

Цената на паламуда падна до 4 лева

Рибарите в Царево се бунтуват поради ниската цена за изкупуване на паламуда. Те заплашват, че ще спрат да влизат с лодките в морето, в случай че търговците не вдигнат цената. Заради изобилието на паламуд тази година цената му е паднала до 4 лева за кг.

Ежедневно риболовците се връщат с лодките с натежали мрежи от паламуд. Васко, който се е учил на лов на риба от дядо си, споделя, че от 10 години подобен богат улов на паламуд е нямало. За малко преди дни да обърне лодката.

" Преди три дни ни сполетя огромна слука и хванахме към три тона риба, затова лодката щеше да е на дъно. Отрязахме мрежите и ги прехвърлихме на друга лодка ", описа Васил Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Заради богатия улов обаче изкупната цена на паламуда на едро е паднала до 4 лева за кг.

" Паламудът тази година е в обилие, само че доста ни бъзикат с цените. Хората, които го изкупуват на доста ниски цени, а след това по огромните вериги върви на 20-25 лева./кг. Когато няма риба цената е висока, като има риба ниска. Ще подаряваме рибата, няма да я дадем ", съобщи рибарят Виктор Ников.

" Това е насмешка. Скандално е това нещо, че желаят да ни е изкупят на 4-5 лева Ние ще се организираме тук всички риболовци, пет дни няма да влезем в морето и цената отново ще си пристигна на място ", уточни рибарят Георги Фешев - Гунди

Тази година уловът на паламуд е в пъти повече поради топлото море. Миналата есен мрежите са останали празни и се е ловили главно лефер. Сега, след паламуда, ще влизат за чернокоп.

" Не може тук да изкупуват рибата на 6 лева, а в София да бъде 12-14 лева Това е употреба на рибарския труд ", сподели мореплавателят Дончо Папазов.

Рибарите се надяват и на помощ от страната. Една от ограниченията е безакцизно гориво за лодките, защото цената на нафтата е скочила доста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР