Рибарите и учените бяха разтревожени, когато през 2022 г. милиарди

...
Рибарите и учените бяха разтревожени, когато през 2022 г. милиарди
Коментари Харесай

Милиарди раци изчезват в Аляска и това ще се случи отново

Рибарите и учените бяха разтревожени, когато през 2022 година милиарди раци изчезнаха от Берингово море покрай Аляска. Учените изясняват, че повода не е в несъразмерния лов на риба - евентуално шокиращо топлата вода е предиздвикала метаболизма на раците да се форсира и да умрат от апетит.

Но ужасяващата им крах наподобява е единствено едно от следствията от огромния преход, който се развива в района, оповестяват учените в ново изследване, оповестено в сряда: Части от Берингово море безусловно стават по-малко арктически.

Изследването на Националната океанска и атмосферна администрация откри, че по-топлите условия без лед в югоизточната част на Берингово море - такива, каквито се срещат в субарктическите райони - са почти 200 пъти по-вероятни в този момент, в сравнение с преди хората да стартират да изгарят затоплящите планетата изкопаеми горива.

" Проучването акцентира какъв брой доста се е трансформирала екосистемата на Берингово море спрямо това, което е била, даже в границите на живота на един риболовец на снежни раци “ , споделя Майкъл Лицоу, водещ създател на изследването и шеф на лабораторията Кодиак в Аляска към NOAA Fisheries.

Billions of crabs vanished around Alaska. Scientists have evidence it will happen again
— David Papp (@DavidPapp)
Според него „ би трябвало да чакаме още доста топли години “, до момента в който същинските арктически условия - студени, ледени, подли - ще бъдат необичайност.

Снежните раци, студеноводен арктически тип, виреят най-вече в региони, където температурата на водата е под 2 градуса по Целзий, макар че физически могат да действат във води с температура до 12 градуса по Целзий.

Морската гореща вълна през 2018 година и 2019 година е изключително смъртоносна за раците . По-топлата вода е довела до ускорение на метаболизма на раците, само че те не са имали задоволително храна, с цел да го поддържат.

Милиарди раци в последна сметка умират от апетит, което опустошава риболовната промишленост на Аляска през идващите години.

Според изследването от сряда снежните раци са търговски скъп тип, чиято стойност доближава 227 милиона $ годишно. Лицоу съобщи, че промишлеността би трябвало да се приспособява, и то бързо.

„ Как ще вършим бизнеса си по друг метод, до момента в който този развой става все по-лош за риболова на снежни раци? “ - сподели той, като означи, че въпреки да е „ окуражен “ да се получи възобновяване за къс интервал от време, защото в района до момента е било студено и са се развъдили нови млади снежни раци, той предизвести, че „ възможностите са за продължение на неприятните условия “ през идващите години.

Намаляването на числеността на снежните раци в Аляска е сигнал за по-широки промени в екосистемата в Арктика, защото океаните се затоплят, а морският лед изчезва. Океанът към Аляска към този момент става негостолюбив за няколко морски типа, в това число аления кралски рак и морските лъвове, настояват специалисти.

Climate change IS happening. It's not just staring us in the face, it's HAPPENING and the results are not going to be pretty, nor enjoyable.

Billions of crabs vanished around Alaska. Scientists have evidence it will happen again
— WindyWyoming (@windy_wyoming_)
Затоплянето на Берингово море също води до появяването на нови типове, застрашавайки тези, които от дълго време живеят в подлите му студени води, като снежния рак.

Обикновено в океана има температурна преграда, която не разрешава на типове като тихоокеанската тресчица да доближат до извънредно студеното местообитание на раците. Но по време на топлинната вълна през 2018-2019 година тихоокеанската тресчица съумя да доближи до тези по-топли от нормалното води и изяде част от това, което беше останало от популацията на снежните раци.

„ Наблюдаваме промени в разпространяването на типовете и противоречие сред плячка и хищници, които са съдействали за намаляването на популацията на някои типове като тихоокеанската тресчица в залива на Аляска “ , споделя пред CNN Робърт Фой, шеф на Научния център по риболовство в Аляска.

Фой, който не взе участие в изследването, съобщи, че тези големи промени в екосистемите слагат „ нови провокации и благоприятни условия пред науката и ръководството на рибарството “ , като означи, че ръководителите на риболовни стопанства в този момент работят за включването на нови технологии като дронове и изкуствен интелект, с цел да „ откриват по-бързо и да реагират на измененията в околната среда и екологичните реакции “.

Арктическият район се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата, оповестяват учени. Лицоу назовава протичащото се в Берингово море „ камбана “ за това, което следва да се случи.

„ Всички ние би трябвало да осъзнаем въздействието на изменението на климата. Обръщаме огромно внимание на това по основателна причина - тъй като поминъкът на хората зависи от тях “ , сподели той. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР