Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари.

...
Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари.
Коментари Харесай

Румънски граничари тормозят наши рибари

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари. Причината е спор за остров Ветрен, оповестява бВТ. Румънците считат че е техен, а съгласно двустранната гранична спогодба, това място е българската територия.

Остров Ветрен се е образувал през 1928 година. Съседите ни го назовават Чоканещи. И макар че България и Румъния не би трябвало да имат терирориални разногласия като членове на Европейския съюз, Ветрен се оказва остров на раздора. Спорът продължава от години и от това се възползват румънските граничари.

Валентин Йорданов споделя по какъв начин е бил закачен за румънски катер и теглен 300 м. граниарят му записал персоналните данни и бил предизвестен, в случай че отново бъде заловен ще му бъде иззето всичко. Речната ни граница с Румъния е избрана с подписването на българо-румънска спогодба преди 110 години. Проблемът е, че с времето реката трансформира коритото си, което се отразява и на границата. В такива обстановки обща комисия би трябвало да записва измененията. Тя обаче в никакъв случай не се е събирала. Ветренските риболовци са написали тъжба до депутата от Силистра Александър Сабанов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР