Рибари с малки дървени лодки се плъзгат сред тръстиките и

...
Рибари с малки дървени лодки се плъзгат сред тръстиките и
Коментари Харесай

Заплахи са надвиснали над едно от най-красивите места в Европа - езерото Балатон

Рибари с дребни дървени лодки се плъзгат измежду тръстиките и спокойните води на езерото Балатон - най-голямото езеро в Централна Европа и едно от естествените благосъстояния на Унгария.

Както доста от селата по крайбрежията на езерото, наричано " унгарското море ", старинното село Сиглигет се е запазило макар компликациите и е съхранило обичайния си образ през вековете.

Крепостта му, която се издига на един рид, варосаните селски къщи и дребните лозя по полегатите скатове са останали безусловно непроменени макар двете международни войни, 45-те години комунизъм и прехода на Унгария към пазарна стопанска система.

Сега обаче се задават нови и съществени закани. Спекулациите с недвижими парцели, разчистването на покрайнината, с цел да е по-достъпна за туристите, и климатичните промени хвърлят сянка върху целия регион.

Много от обитаемоте места около езерото към този момент са паднали жертва на спекулативно застрояване. Кметът на Сиглигет Даниел Балаша споделя, че поради бурното строителство в последно време стартира да се притеснява, че селото му със своята идилична атмосфера може скоро да стане идната цел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР