Рибари с дълъг стаж в морето твърдят, че виждат края

...
Рибари с дълъг стаж в морето твърдят, че виждат края
Коментари Харесай

400 лодки в Поморие стават паметници, попчетата и сафридът ще са мираж заради скандална заповед

Рибари с дълъг стаж в морето настояват, че виждат края на поминъка си

Над 400 риболовен лодки, регистрирани в община Поморие, ще се трансфорат в монументи поради скандална министерска заповед, която обрича поминъка на притежателите им на западане, оповестява Нова телевизия. 

Представители на гилдията се събраха на митинг на пристанището в Поморие, за което Флагман.БГ писа. 

Те упорстват да бъде анулирана заповедта на Министерството на земеделието от февруари 2022 година. Документът не разрешава улова с мрежи до два километра от брега на морето.

Ако не бъде анулирана заповедта, вкусните попчета няма да влязат в мрежите, а ще останат в спомените ни, разяснява водещият на рубриката „ Пълен парадокс “ в „ Здравей, България “ по Нова телевизия Румен Бахов. 

Рибари с дълъг стаж в морето настояват, че виждат края на поминъка си, в случай че възбраната за улов на по-малко от километър от брега се съблюдава прецизно. 

„ Искат да унищожават дребния лов на риба и да останат единствено огромните кораби да работят. Влизам в морето от 60 години. Такива забрани не е имало. Идва сафридено време. Мрежата се хвърля от 1 до три метра. Как да хванем сафрид пролетта? Трябва да си приберем инвентара и да си стоим у дома “, съобщи рибарят Иван Милев.

Рибарите са обезпокоени, че с дребните си лодки няма да влязат във вътрешността в морето, а идният пролетен лов на риба ще се окаже неосъществим. 

„ Самата заповед съставлява 19 страници със забрани. Ограничават се опциите за икономически лов на риба с дребни риболовни съдове. Те имат опция и позволение до две благи, т.е. местообитанието на рибите край брега са тотално зачеркнати и поминъкът е убит. Малките риболовни съдове съставляват 80% от риболовните съдове в България. Само на територията на общината има регистрирани над 400 риболовен лодки “, изясни ръководителят на Рибарско съдружие – Поморие Валентин Проданов. 

„ Забраната значи, че хората с лодки от 6 до 10 метра няма по какъв начин да влязат в морето след неразрешената зона. Там водите са доста дълбоки, има рискови течения и най-много няма риба, изясняват риболовците “, посочи Румен Бахов. 

„ Ние ловим риба край брега. Искат да ни избутат някъде, където не може да отидем. Пролетният лов на риба е на 1 метър дълбочина, а желаят да ни изгонят на 17 метра и там да ловим попчета. Как да стане това? Със сафрида е по същия метод “, сподели пък рибарят Илиян Николов.

„ Идват от ИАРА, събират ни мрежите и нищо не може да създадем. Не ни ги връщат повече “, прибавя негов сътрудник. 

„ Ще създадем лодките монументи. Не стават за друго. Защо са ни тези лицензи? “, питат поморийските риболовци. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР