Рибари от Варна искат уловът в Черно море да бъде

...
Рибари от Варна искат уловът в Черно море да бъде
Коментари Харесай

Рибари искат уловът в Черно море да бъде спрян заради опасността от мини

Рибари от Варна желаят уловът в Черно море да бъде спрян за няколко месеца поради заплахата от плаващи мини. Те упорстват още страната да компенсира сектора им поради загубите, които ще претърпят. Към момента няма открити мини в нашите териториални води. Военноморските сили не престават да вършат огледи на акваторията по въздух.

Рибари от Варна са прекратили улова в Черно море, след сигналите за видяни предмети, наподобяващи мини югоизточно от нос Галата.

" Бяхме обезпокоени. Работихме още един ден, само че се прибрахме. При състояние, че искахме да работим 4 дни, работихме единствено два. По този метод ние губим. И не може да се работи умерено в морето. Няма никакво успокоение ", споделя в " Денят стартира " Ивайло Стефанов.



Въпреки уверенията, че в случай че се появят мини в акваторията ни, те ще следват течението и ще минат надалеч от брега, локалните риболовци се опасяват да излизат с лодките си в морето.

" Имаме нощни преходи, при които може да се случи проблем. Няма никаква видимост, може да се срещнем с мини и с това ще приключим риболова ", споделя Стефанов.

Рибарите желаят страната да предприеме незабавни ограничения, другояче доста компании в техния отрасъл ще банкрутират.

" Продължаваме на мускули да работим, само че поради обстановката, най-вероятно ще би трябвало да минем към някакво ново решение за бизнеса. По-скоро тези кораби, както ги виждате тук навързани, ще си останат по този начин ", споделя Александър Тръпчев, ръководител на рибарско съдружие „ Одесос ".

Ако риболовът не бъде спрян, риболовците упорстват военният ни флот да обезпечи региони, където да работят умерено.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР