Риба без кръв ще може да бъде видяна скоро в

...
Риба без кръв ще може да бъде видяна скоро в
Коментари Харесай

Пускат риба без кръв в 9-тонен аквариум в Пловдив. Той е първият такъв в света

Риба без кръв ще може да бъде забелязана скоро в Пловдив. Природонаучният музей под тепетата ще е новият дом на скъпата експозиция. За задачата се приготвя специфичен 9-тонен аквариум. Условията в него ще наподобяват тези в Ледения океан.

„ Самото помещение ще е с температура от -5 градуса, като ще поддържаме температура на водата 2-3 градуса. Тази ниска температура ще докара до замръзване на всички стени. По стените ще се вижда в вероятност и нашата база, с цел да може да има преписка с българското в този план ”, съобщи шефът на музея Огнян Тодоров.

Първият в света експозиционен мразовит аквариум коства 150 хиляди лв.. Той ще е подготвен след две седмици, а полярните риби ще дойдат у нас след два месеца.

Ученият Любомир Кендеров се спусна по дъното на Антарктида, с цел да вземе редки типове морски жители, които ще донесе у нас. Рибите живеят единствено в Антрактида, прецизира той.
„ Айс фиш – ледената риба, която няма кръв.
Няма хемоглобин по-скоро в кръвта. Нейната кръв е транспарантна, бледа. Освен нея, и други организми като морски звезди, морски безгръбначни, ракообразни, забавни животинки ”, сподели още доцент доктор Любомир Кендеров.

Ученият не скри, че преместването на морските жители е доста мъчно, само че на кораба „ Св. св. Кирил и Методий “ са се постарали да пресъздадат нужните им условия с хладилна система.

В късния следобяд на 7 март българският боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ прекоси, държейки курс 335 градуса (север-деверозапад).

Плавателният съд навлезе в протока Льо Мар. Малко по-късно корабът ще направи поворот, „ лягайки “ на курс 315 градуса към метода на Магелановия пролив откъм Атлантическия океан. Това съобщи за Българска телеграфна агенция старшина II степен Николай Славов.

„ Св. св. Кирил и Методий “ плава със скорост от към 6,5 възела в сурови метеорологични условия – мощен срещуположен вятър от над 20 метра в секунда и неспокойствие от 5 бала. Той плава към България след края на 31-та ни полярна експедиция на остров Ливингстън.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР