"Риалити шоу", процес за TikTok, краят на #MeToo“. Така се

...
"Риалити шоу", процес за TikTok, краят на #MeToo“. Така се
Коментари Харесай

Губи ли движението #MeToo след делото на Джони Деп

"Риалити шоу ", „ развой за TikTok ”, „ краят на #MeToo “. Така се дефинира делото за клюка, което Джони Деп завоюва преди дни против някогашната си брачна половинка Амбър Хърд. Има ли нещо правилно в тези избрания?

Делото стана едно от най-тиражираните събития в медиите и обществените мрежи. В продължение на повече от месец двамата артисти взаимно се упрекваха в домашно принуждение и в лъжливи показания в правосъдната зала. Извън нея всекидневно се събираха почитатели на Деп, а Амбър Хърд беше постоянно нападана в обществените мрежи.

Крайното решение в интерес на артиста провокира необятни полемики измежду адвокати и обществени служащи за това какъв резултат може да има това дело върху обществото.

Според някои от тях случилото се може да има отрицателен резултат върху готовността на жертвите на домашно принуждение да търсят отговорност на насилника.

Други намират и положителни трендове. Една от тях е в опита за открита полемика за мъжете, претърпели домашно принуждение.
Делото в резюме
Хърд и Деп се събират през 2012 и подписват брак през 2015. Година по-късно актрисата подава молба за бракоразвод и печели ограничаваща заповед против някогашния си брачен партньор.

През 2018 година английското издание The Sun назовава Деп "бияч на съпруги ". Актьорът съди изданието, само че губи делото, макар че има по-високи шансове да завоюва във Англия поради разлики в правосъдната система.

По-късно същата година Хърд разгласява собствен коментар в американския вестник Вашингтон пост. В него тя написа, че е станала "публична персона, образец за домашно принуждение ". Тя не загатва Деп по име, само че той я съди с аргумента, че се подразбира за кого става дума.

Процесът, който стартира през април, се излъчваше онлайн, като по този метод можеха да се популяризират фотоси и видеа от правосъдната зала по целия свят. Показанията на двамата постоянно се разминаваха, като описваха кавги и физическо принуждение.

Реакциите в обществените мрежи бяха преобладаващо в поддръжка на Деп, до момента в който Хърд твърди, че е била под непрекъснати офанзиви, даже е получавала смъртни закани.
Ще се промени ли #MeToo
Процесът доби световен отзив и това повдигна въпроса дали присъдата ще промени курса на общественото придвижване #MeToo, което породи през последните години. Неговата цел е да окуражава жертвите на полово принуждение да търсят правдивост. Но съществуват и рецензии, че някои дами упрекват сполучливи мъже без съображение и по този метод подкопават кариерата им.

Според почитателите на артиста от поредицата „ Карибски пирати “ точно такава е обстановката и с Хърд. На противоположната страна са тези, съгласно които мощно отрицателното отношение към Амбър Хърд може да откаже жертвите на принуждение да приказват.

„ Жертвите следят това и мислят: по какъв начин ще се отнесат с мен, в случай че изляза на ярко? “, споделя пред Би Би Си Дебора Вейгинс, ръководителка на Националната мрежа за преустановяване на домашното принуждение в Съединени американски щати.

Друг детайл от процеса, който някои считат, че може да навреди, е прекомерно необятното отразяване на сходен персонален проблем. Мишел Симпсън Тюгел, адвокатка, представлявала жертви на полови закононарушения по високопоставени каузи, споделя пред Variety, че клиентите й постоянно даже не желаят същинските им имена да се употребяват в обществени правосъдни документи. Днес тя се притеснява, че те ще се опасяват да се появят в предаване онлайн.

„ Те виждат човек, който дават по малкия екран, а също така е и раздран по подобен ненавиждан метод “, споделя тя. „ Да се излъчва онлайн в действителност значи да се гледа под лупа прекарването на оживелия от принуждение. Натъжена и отвратена съм от това по какъв начин ще се сътвори дискурс на плашене на хората да търсят правдивост и да приказват за това, през което са минали ", споделя Тюгел.

Освен с излъчването си онлайн, делото стана известно и в обществената мрежа за видеоклипове TikTok. По данни на Би Би Си броят на телевизионните фенове в Съединени американски щати всяка вечер са почти 18 милиона, а броят на гледанията на видеа с хаштаг е близо 18 милиона.

„ Това, което те вършат, е да вземат всичко, което наподобява неподходящо – изражение да вземем за пример “, споделя пред Variety адвокатката на Хърд Елейн Бредехофт. „ Те изваждат едно изказване от подтекста и го възпроизвеждат още веднъж и още веднъж, и още веднъж, и още веднъж. “

Други адвокати считат, че въпросът Деп-Хърд не е характерен и би следвало да се преглежда като независим, а не като внушителен за придвижването #MeToo.

„ Това е друго. Това са двама души, които са били в токсична връзка, които са се държали извънредно един с различен и журито е решило, че един от двамата е манипулирал обстановката “. Това споделя пред Гардиън Митра Ахурайън, медиен юрист от Бевърли Хилс.

Честа тактичност, която съгласно юристите се ползва от насилници, е те самите да се показват като жертва. Тъй като по време на процеса Джони Деп свидетелства, че той самият е бил жертва в брака си с Хърд, породиха подозрения дали той самият не е приложил сходна тактичност.
Мъжът жертва
Освен опасения за отрицателните последици някои откриха и нова опция в тази ситуация Деп-Хърд. Става дума за мъжете жертви на домашно принуждение, които рядко застават във фокуса на публичното внимание.

„ Г-н Деп в действителност е задоволително самоуверен, с цел да излезе с името си. Аз бих се чувствал унизително да кажа пред обществото, че някогашната ми, която е метър и шейсет, ме е пребивала ", споделя пред Ен Би Си Джак (името е сменено). След като научава за делото, той се осмелява да показа с другари за това, през което той самият е минал.

Според Мими Стърлинг, изпълнителен шеф на The Family Place, подслон за жертви на домашно принуждение в Далас, Тексас, стигмата към мъжете, оживели от домашно принуждение, е довела до това да има по-малко изследвания на тези случаи и по-малко запаси за помощ.

Според специалисти като Стърлинг за такива хора това да чуят сходно самопризнание от обществена персона може да има дългогодишен позитивен резултат.

"Често са нужни случаи и жертви на каквото и да е с подобен висок профил, с цел да се получи смяната в обществото ни и в вероятността, която е сериозно значима ", споделя Стърлинг.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР