Резултатите от стрес тестовете на банките ясни през юниНай-краткият срок

...
Резултатите от стрес тестовете на банките ясни през юниНай-краткият срок
Коментари Харесай

Плащаме с евро у нас от януари 2022 г.

Резултатите от стрес тестванията на банките ясни през юни


Най-краткият период за подмяна на българския лев с евро е януари 2022 година, сподели финансовият министър Владислав Горанов по време на полемика за пътя на България към еврото. Според него това е напълно действителен период за въвеждане на валутата. Страната би трябвало да престои най-малко две години в чакалнята за еврозоната. След това би трябвало да се направи оценка дали сме изпълнили всички условия и да се гласоподават нужните промени. “Но в случай че получим по-слаба поддръжка от страните в еврозоната за приемането на еврото в България, ще обмислим дали да предприемем тази стъпка ”, сподели финансист №1. По думите му страната ни е спазила условията на Европейската централна банка и чакаме през юни 2019 година резултатите от стрес тестванията на банките. Горанов няма терзания в тази област и чака положителни резултати.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който дава отговор за въпросите на еврото и обществения разговор, е на публично двудневно посещаване у нас. По време на полемиката той разяснява, че се чака България да се включи в банковия съюз на Европейски Съюз, само че за задачата е нужно да се създадат промени в ограниченията против изпирането на пари и в още няколко други бранша. Но по думите му към този момент има положителни стъпки и в тази посока.

“България ще има повече изгоди, в случай че одобри еврото, в сравнение с загуби ”, сподели Домбровскис. Според него плюсовете за България от единната валута ще са по-ниски лихви, отпадането на разноските за обмяна на лев с евро, многото изгоди за бизнеса и туризма и най-много привличане на непознати вложения.

“Присъединяването към еврозоната може да помогне за икономическото развиване на страната. Но за увеличение на приходите са нужни и политики в тази тенденция ”, съобщи той в отговор на въпрос дали приходите ни ще се усилят след приемане на единната валута.

“Еврото се утвърди сполучливо като втората най-ползвана валута в света за своята 20 годишнина ”, сподели Горанов и посочи, че опитът на другите страни със промяната на валутата им с евро демонстрира, че в случай че има инфлация, то тя е обвързвана повече с растежа на приходите, а не поради самата промяна на валутата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР