Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско

...
Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско
Коментари Харесай

Верни ли са резултатите, че морската вода е мръсна

Резултатите от инспекциите на морската вода в Царево и Приморско ще излязат евентуално още на следващия ден следобяд Искам да кажа, че след информацията, която подадоха „ Активни консуматори “ от тези места отново е вземано - на 21 и на 23 август. За да сме още по-сигурни, сме удвоили броя на пробите и няма безусловно нищо, което да ни тормози в резултатите “.

Това сподели за БНР доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор. Той акцентира, че постоянно в морето след стихия има гниещи водорасли, което не значи, че то е нечисто:
 
„ Не би трябвало да се доверяваме на това по какъв начин наподобяват водите и противоположното - от време на време в предвидимо кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли “.
 
Кунчев отдаде последните разминавания в резултатите на „ неподготвеността на екипа, който е правил проучването от страна на „ Активни консуматори “, защото:
 
„ Нито методът, който са употребявали, нито лабораторията, която е употребена, са сертифицирани. Лабораторията няма нужната акредитация за извършване на такива проби. Няма по какъв начин да съпоставяме резултати, получени по разнообразни способи. Дори и в този момент не знам какъв тъкмо способ употребяват сътрудниците “.
 
Методът за проучване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно написан, акцентира Кунчев. В България има 6-7 упълномощени за това лаборатории. На всеки плаж у нас се вършат най-малко 16 проби на сезон, акцентира той. Той акцентира, че на всички места към нас има от бактерията ешерихия коли, само че въпросът е в какви количества:

Какво откри проучване на водата по Черноморието

„ В случая не тя е рисковата! А ние я използваме като индикатор, с цел да забележим има ли органично замърсяване на този плаж или няма. Всеки сезон се вършат до 1500-1600 проучвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа - това си е решение на всеки орган по место - шефовете на РЗИ., само че то би трябвало да е въз основата на числа, на обстоятелства, на доказателства “.
 
Във връзка със страховете от замърсяване поради Нова Каховка България е добавила и спомагателни проучвания.  Според Кунчев даже когато в предишното е имало отклонения от нормите в другите плажове, отклоненията не са били такива, каквито „ бяха хвърлени в пространството “:
 
 istock istock
„ Цялата работа ми наподобява на една доста евтина сензация и преследване на интерес. За страдание, той се реализира - към този момент имаме запитвания от сътрудници от Англия какво се случва и би трябвало ли да се вземат ограничения, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, безогледно деяние “.
 
От началото на сезона до 15 август са направени към 960 проучвания морето. Всички данни се качват на уеб страниците на РЗИ, акцентира Кунчев.
 
В Гърция и Турция солената вода лимитира опцията за развиване на микроорганизми, добави той.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР