Резултатите от проверка на секционните протоколи, от местата, където е

...
Резултатите от проверка на секционните протоколи, от местата, където е
Коментари Харесай

Нушева: Не машините, а членовете на СИК грешат

Резултатите от инспекция на секционните протоколи, от местата, където е имало и машинно гласоподаване демонстрират най-често повтаряните неточности, които са резултат от незадоволително положително образование и осведоменост на членовете в комисиите, а не от неточности в работата на машините. Това сподели в ефира на „ Денят на живо” преподавателят на СУ „ Климент Охридски” Ваня Нушева. По думите ѝ не машините, а членовете на СИК бъркат.

„ Със студенти правим относително проучване, което има за цел да откри какви са проблемите и дали бъркат машините или членовете на СИК. През последните няколко месеца представители на разнообразни политически партии разпостраняват своето усещане и субективна оценка, че машините са отговорни за объркването по време на избори и за резултатите.Резултатите от инспекцията демонстрират напълно друго”, изясни тя и добави, че функционалността, която се разпореди на СИК за наново броене на машинните разписки, не е била изпълнена изцяло.

„ Начинът, по който би трябвало да се ревизира машинното гласоподаване, е посредством инспекция на софтуера, посредством обществено предоставян на опция за инспекция от външен самостоятелен фактор ", разяснява още преподавателят.

Ваня Нушева обърна внимание и на казуса с корупцията у нас.

„ Спрямо другите страни в Европейски Съюз България още веднъж се намира в неподходяща позиция, заставайки на последно място. В световен проект сме на 78 място от общо 180 държави”, добави Нушева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР