Резултатите от проведеното през м.г. преброяване на населението показаха, че

...
Резултатите от проведеното през м.г. преброяване на населението показаха, че
Коментари Харесай

Преброяването: 4-ма съветници по- малко в Хасково и Димитров...

Резултатите от извършеното през м.г. броене на популацията демонстрираха, че е нужна  административно  териториална промяна, както и понижаване на числеността на общинските препоръки на обособени места.  6 са общините в хасковска област, които към този момент не дават отговор на критерия да бъдат такива единици, защото популацията им е под 6000 души.  Условието за основаване на община е несъмнено в член 8 на Закона за административно-териториалното устройство.

В най- малолюдната община Маджарово има едвам 1484 души, преди 10 година са били 1665. 

В цялата община  Ивайловград живеят едвам 5161 души, като нейното население е по- малко от това на община Минерални бани, чиито поданици са 5520 души и  Стамболово, където хората са 5458.  

Минерални бани и Стамболово и преди 10 година са нямали 6000 поданици за разлика от Ивайловград, където през 2011 година са преброени 6426, т.е. за 10 година популацията й се е стопило с 1265 души.

Според Закона за локалното самоуправление и локалната администрация,          Общинските съветници  в Хасково би трябвало да са 37 вместо сегашните 41, тъй като жителите на общината са по- малко от 100 000 души, те са 81 342. На 29 би трябвало да се понижи броят на съветниците в Община Димитровград, тъй като популацията й е по- малко от 50 000 души. Сега съветниците са 33-ма.

Така е в  много общини в страната. За тези обстоятелства статистиците предизвестяват от години, а последното броене единствено ги затвърди.  Крайно време да се подхващат нужните промени, с цел да не се сме като оня анекдот с доста вождове и малко индианци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР