Резултатите от проекта Посланик на добра воля срещу насилието“ в

...
Резултатите от проекта Посланик на добра воля срещу насилието“ в
Коментари Харесай

Международна конференция за навлизащите нови форми на насилие срещу жени и деца



Резултатите от плана „ Посланик на благосклонност против насилието “ в името на достойнството ще бъда обсъждани на интернационална конференция и кръгла маса за навлизащите нови форми на принуждение против дами и деца. Форумът стартира в София. Основен акцент ще бъде шерване на резултатите от взаимната работа представители на България, Гърция, Испания, Италия и Англия по въпроса за битката и насилствените практики, ранните бракове и така наречен закононарушения в името на достойнството, както и показване на разнообразни практики в петте европейски страни, участващи в плана.

В Истанбулската спогодба има точна формулировка за закононарушения в името на достойнството. В Испания, където е утвърдена конвенцията, този термин може да се употребява, до момента в който у нас може да се приказва единствено за принуждение в името на достойнството, сподели в „ Преди всички “ Станимира Хаджимитова, шеф на фондация " Джендър план в България “. Този тип принуждение в името на достойнството е обвързван обичаи, които се предават от епохи.

„ Няма нищо общо с нашите разбирания за чест. Там човешкият живот е по-маловажен, в сравнение с запазването на достойнството на фамилията, тъй като се придвижва достойнството на фамилията към достойнството на цялата общественост. Ние преглеждаме ситуацията и на мъжете и на дамите. В доста от случаите става дума за принудителен брак – нито момчето, нито момичето желаят да се женят. Ранни бракове, насилствени бракове - всеобщо. Специално те са свързани с тази традиция, момичето да се дами девствено в градове като Стара Загора, като Пловдив, съвсем на всички места тази традиция съществува и това обрича девойките в действителност да бъдат женени доста млади и да бъдат навън по-късно от живота, в някои случаи и момчетата “, сподели тя.

Интервюта на Силвия Великова със Станимира Хаджимитова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР