Резултатите от преброяването в Северна Македония са поредното доказателство за

...
Резултатите от преброяването в Северна Македония са поредното доказателство за
Коментари Харесай

Радев: Преброяването на българите в Македония доказва безправието им, ветото трябва да остане |

Резултатите от преброяването в Северна Македония са следващото доказателство за безправието на македонските българи, които не смеят да се заявят намерено, в случай че тук над 120 000 са потвърдили с документ за генезис, че са българи. Това значи, че България би трябвало да продължава с политиката за несъгласие за започване на договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, до момента в който не получим ясни гаранции за нашия народен интерес.

Това съобщи президентът Румен Радев след срещата си с европейския комисар по политиката на разширение и съседство Оливер Вархеи на " Дондуков " 2. На срещата присъстваше и вицепрезидентът Илияна Йотова. Вчера станаха ясни резултатите от преброяването на българите в Северна Македония - Преброяването на популацията в Северна Македония беше осъществено през септември 2021 година

По думите на Радев неслучайно непрестанно е обръщал внимание на всички европейски водачи и на ръководителите на институции да наблюдават какво става с преброяването в Северна Македония поради множеството постъпили в президентството сигнали за нарушавания.

След срещата с Вархеи президентът акцентира, че двамата са извървели път на осъзнаване, че има проблем и би трябвало да бъдат подхванати ясни и съответни дейности за решение на въпросите с правата на македонските българи. Президентът е безапелационен, че би трябвало да се изкорени езикът на омразата, да се ревизират учебниците, музеите и паметниците в Северна Македония, с цел да не се възпитават младите в дух на ненавист към България.

" Имаме избран напредък в нашата работа, както и самият Вархеи през днешния ден показа. Благодарение на настойчивостта на България тези проблеми към този момент се осъзнават и се трансформират във все по-голям ангажимент от страна на Европейски Съюз. Очаквам от българското държавно управление по безапелационен метод да защитят нашия народен интерес ", сподели Румен Радев. 

По време на срещата с Вархеи президентът е показал, че единствено действителен прогрес в двустранния разговор с България и осъществяването на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз могат да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Комисар Вархеи е изразил разбирането на ЕК за смисъла на откритите въпроси сред България и Северна Македония и е удостоверил готовността си да продължи да работи за тяхното стабилно разрешаване. 

България не е обещавала съответна дата на отпадане на ветото върху начало на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз , съобщи през днешния ден министър председателят Кирил Петков в Благоевград. 

„ Единственият метод да имаме същински преброявания, които ще зачетат всички българи в Северна Македония, е когато българските права са влезнали в груповите права на Конституцията. Най-вероятно в идващото броене ще има обособена кутийка, където ще може човек да каже " българин ". В момента я няма, само че ние би трябвало да работим дружно това да се промени “.

Премиерът бе безапелационен, че има доста сериозен прогрес в разговора с югозападната ни съседка и удостовери, че чака скоро да бъде разгласен компромис сред София и Скопие за две значими исторически персони.

Председателят на българската партия в Северна Македония " Граждански либерален съюз " Петър Колев съобщи, че не е вярвал, че ще бъде очевидец на подобен жесток фалшификат през 2022 година.

" Не знам кой ще повярва на цифрите от преброяването в Северна Македония. Повече от 70 година тази страна подменя етническия генезис на към този момент умряли българи. Над 10% от популацията не е поискало да уточни етническата си принадлежност. "

По думите му всички общности, като се изключи албанците, не са удовлетворени от преброяването.

" Българите нямаме право на свои представители, в това число и в групите за броене. На такива състезания в Македония се назначават жители с етнос, записан в конституцията – македонци, турци, албанци, власи, сърби, роми, бошняци… Целта е българската общественост в Македония да бъде показана като минорна и незначителна и Македония да не промени конституцията си, с цел да не впише българите като държавотворен народ ", сподели Колев. 

Пращането на оръжия на Украйна е риск за сигурността на българите

Румен Радев съобщи, че като държавен глава няма да допусне България да бъде въвличана в тази война, и че даването на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността българите.

" би трябвало да има обосновка какво предлага, тъй че да се минимизира този риск. Обръщам се към тези партии, които бяха дълго в ръководството и тези преди тях: Какво направиха за решаването на проблемите на въоръжените сили и какво за модернизацията, тъй че да нямаме през днешния ден недостиг? Имаме ли модерни самолети? Нямаме и не се знае по кое време тъкмо ще имаме и при какви условия. Имаме ли модерни кораби? Ами нямаме още. За военната машина на пехотата да не приказваме, тя се върна на кота нула. Знаете ли с какви муниции разполагат сега нашите формирования? Ние и да желаеме – няма какво да дадем ", изясни той. 

Радев уточни още, че едно такова  въвлича в риск и други значими сфери – икономическата и обществената сигурност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР