Резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа създават възможност за

...
Резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа създават възможност за
Коментари Харесай

Демократична Европейска Федерация - това ли е следваща стъпка за ЕС?

Резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа основават опция за завършване на европейския план и основаване на демократична Европейска Федерация, която може да се изправи пред най-неотложните световни провокации, като в същото време предизвиква своите полезности. Това начинание би трябвало да се управлява от коалиция от искащи, като в същото време вратите му са отворени за другите, пишат за Euractiv Антонио Арженциано, президент на Младите европейски федералисти и Михал Рибаки е политически шеф на JEF Europe.

След година на обсъждане с присъединяване на хиляди европейци, Конференцията за бъдещето на Европа (CoFoE) завърши на 9 май. Нейните рекомендации споделят обща тематика: искане за по-обединена, ефикасна и демократична Европа. Те включват оферти за възобновяване на полемиката за Европейска конституция, подсилване на Европейския парламент, прекосяване към квалифицирано болшинство във всички решения, които изискват единогласие, по-добра отбрана на главните полезности, нови бюджетни запаси на Европейски Съюз, европейска войска, миграция, учредена на човешките права политика, повече пълномощия на Съюза в региона на опазването на здравето, обществените въпроси и образованието и по-силен ангажимент към процеса на разширение.

Марио Драги споделяше, когато бе президент на ЕЦБ, че " суверенитетът е способността за решение на проблеми ". Точно това желаеха жителите, когато загатнаха нуждата от повече европейски пълномощия. Институциите би трябвало да вземат решение проблемите, а не да се ангажират с нормалното прекачване на пари и изкупителна жертва на " Брюксел ".

Конференцията даде да се разбере, че жителите, когато се съветват непосредствено, демонстрират по-амбициозно и ориентирано към бъдещето отношение от доста национални политици, които настояват, че ги съставляват. Европейците, като колектив, демонстрират прагматизъм, учреден на полезности, изисквайки Европейски Съюз, който може дейно да взема решение най-належащите си проблеми, като в същото време служи на своите хора и в никакъв случай не предава главните си полезности в процеса.

Тогава не е изненадващо, че в този момент жителите претендират за по-силен Европейски парламент; " Изпълнителна комисия ", която е по-близо до същинското държавно управление и по-далеч от хибридна и политически куца институция, която познаваме днес; и Съвет без несъгласие, по-подобен на " Сенат ", в сравнение с междуправителствен орган, блокиращ всяка политическа самодейност, даже когато е належащо да се пази демокрацията и върховенството на закона.

Конференцията сподели на всички, че европейците не се интересуват от празна изразителност за националния суверенитет. Те претендират за личен суверенитет, незадоволително " показани " от актуалните институции.
 Европа - Старата република
Европа - Старата република

И както споделя римският историк Ливий: Една империя е мощна единствено до момента в който нейните жители се щастливи в нея

Процесът на смяна на Договора е единственият вероятен метод за действително осъществяване на настояванията на жителите, тъй като това, което излезе от Конференцията, не е елементарен лист с оферти - това е взор върху това какво би трябвало да бъде Европа. Реално е нужна институционална промяна за използване на политиките и целите, ориентирани от жителите.

Вече има мощен ангажимент на Европейския парламент за използване на предложенията на CoFoE, в това число посредством приканване за спогодба, която да стартира развой на смяна на Договора. Няколко държави-членки демонстрираха открита поддръжка за институционалните промени, зелена светлина пристигна и от Комисията.

Въпреки че е добре иницииран, процесът ще бъде сложен и методът ще бъде също толкоз значим, колкото и наличието. Изпълнението на предложенията на жителите посредством изключването им от самия развой би било политическа неточност.

Ако би трябвало да бъде спогодба, тогава ще бъде значимо, както бе в тази ситуация на конференцията, към европейските и националните институционални представители се причислиха европейците. Когато се позоваваме на тази група, която нормално се назовава " жители ", ние имаме поради освен случайно определени представители, само че и проведеното гражданско общество. Неговата роля за стимулиране и ангажиране на европейците в действителност би трябвало да бъде приета за централна.

Признаването на европейците като цяло, а освен на държави-членки, като настоящи лица на Европейския съюз би било " Коперникова гражданска война ". Този метод ще има последици за метода и ще дефинира какво съставлява Европа.

Отвъд Конвенцията в действителност би било спорно да си представим развой, завършващ с междуправителствена конференция, която, вземайки решения с консенсус, неизбежно би разводнила заключенията на самата спогодба. Двойната инспекция на " държава-членка " би била непрогледен метод за отменяне на някои от рекомендациите на Конференцията. Освен това единомислещото одобрение на промяната би било неколкократният метод да се блокира всяка смела стъпка за по-обединен Европейски Съюз.

Съюзът към този момент е формиран от голям брой кръгове като Еврозоната, Шенгенското пространство или Постоянното структурно съдействие. Тези форми на многопластова интеграция демонстрират, че " да вървят дружно или въобще да не вървят " е подправена алтернатива, основана от тези, които желаят да запазят сегашния нефункционален европейски модел, до момента в който живеят в своите заблуди за великолепие на национална страна в стила на 20-ти век.

Ако бъдат приложени напълно, предложенията на CoFoE в действителност биха положили основата за демократична Европейска Федерация, учредена на същинска конституция. Този политически индивид би трябвало да има избрани пълномощия в региона на външните работи, отбраната на демокрацията и правата на индивида, дейностите в региона на климата и устойчивата сила, търговията, сигурността и защитата, миграцията, опазването на здравето, макроикономическата непоклатимост, паричната политика и някои аспекти на цифровата сфера. Други области би трябвало да бъдат оставени на национално и локално равнище на ръководство в сходство с правилото на субсидиарност.

Това би помогнало за основаването на Европа, която надвишава страните и границите на Европейски Съюз, която не е пленник на ветото на някои държави-членки, а е в действителност либерален световен артист, кадърен да отбрани европейския народ и неговото бъдеще; не общ брой от страни, а политическа общественост от полезности.
 Франция и Германия с огромен план за реформиране на Европейски Съюз
Франция и Германия с огромен план за реформиране на Европейски Съюз

Проектодокументът приканва за " Конференция за бъдещето на Европа ", която да стартира от идната година и да продължи до 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР