Резултатите от изборите на 4 април в Плевенска област, а

...
Резултатите от изборите на 4 април в Плевенска област, а
Коментари Харесай

Найден Зеленогорски: Държавата да обяви война на купуването на гласове

Резултатите от изборите на 4 април в Плевенска област, а и в доста други многомандатни изборни региони, са изкривени, тъй като се отразяват в кривото огледало на купения избор.

Купувачите са работили най-много в селата и градските квартали с компактни ромски общности, където е елементарно против петдесетина лв. да проработи индианската нишка и в урните следено да попаднат бюлетини за две политически сили с пренебрежимо малко или никакви гласове за останалите 28 партии и обединения.

Това съобщи Найден Зеленогорски – ръководител на Гражданско съдружие „ Достойнството на един народ “ – ДЕН, и лидер от гражданската квота на листата на „ Демократична България “-Обединение за Плевенска област.

Като прегледен образец за изказванията си Зеленогорски даде изборния резултат в с. Буковлък. Селото е с най-вече ромско население. Дни наред локални тартори са обикаляли къщите, с цел да „ пропагандират “ с парични знаци. Така в края на изборния ден резултатите не закъсняват – две партии съвсем си поделят всички гласове. За „ Демократична България “ гласът е 1, прецизира Найден Зеленогорски. ГЕРБ получава 1 189 гласа – към 50% от вота, Движение за права и свободи – 1 009 гласа – към 43%. Всички останали партии – към 7% от действителните гласове. Според него сходни операции са се случили и в други села, и в ромския квартал на Червен бряг, където ГЕРБ има 297 гласа или към 74% от вота.

В тази злокобна ранглиста „ шампион” е 135 секция в град Плевен, където ГЕРБ получава 248 от 332 гласа или 74,6% от действителните гласове. На базата на сходни образци и в други секции, може да се направи обосновано съмнение, че към 20% от гласовете в Плевенско са подадени против възнаграждение, или са плод на корпоративен избор.

Всъщност това не е оригиналност за България, защото още преди няколко години от Transparency international се твърди, че купеният и корпоративен избор в България надвишава 23%. Тази процедура, явно насърчавана от държавните институции с дейности или бездействия, не дават никакъв късмет за почтен избирателен развой и функционираща народна власт.

Сега прокуратурата оповестява, че е пресякла пазаруването на гласове за 800 хиляди лева, които са били приготвени за разпределяне в деня на изборите. Ние обаче не знаем какъв брой тъкмо са били осъществените покупки, евентуално са за десетки милиони лв.. Навярно в случай че и средствата, с които Прокуратурата се хвали, бяха вложени, изборните резултати щяха да са разнообразни. Но сигурно щяха да са напълно разнообразни, в случай че правоохранителните институции се бяха отзовавали на всички подадени сигнали в България, че локалните тартори обикалят гласоподавателите в навечерието и в деня на вота, споделя Зеленогорски. Очевидно целият модел на операции в Плевен, който се усъвършенства от ГЕРБ от откраднатите кметски избори още през 2011г., не прави никакво усещане на Министерство на вътрешните работи, органите за сигурност и правораздаването.

Според него излизането от порочния кръг на купения избор може да бъде осъществено единствено с оповестяване от страната на война на купения и корпоративен избор, и приемане от Парламента на препоръчаните промени от „ Демократична България” в Изборния кодекс –въвеждане на гласоподаване по пощата, електронно-дистанционно гласоподаване, видеонаблюдение при броенето на бюлетините, основаване на изборен регион „ Чужбина”, отпадане на тавана за брой секции за гласоподаване в страните, отвън Европейски Съюз, в това число и отпадане на хартиената бюлетина и прекосяване напълно на машинно гласоподаване във всяка секция. Така ще се пресече индианската нишка с авансово попълнена бюлетина против възнаграждение. А преброителите няма да могат да нанасят знаци върху хартията, които да трансформират постоянни, само че неуместни бюлетини, в недействителни, каквато е практиката при следения избор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР