Резултатите на държавните предприятия в България са източник на несигурност

...
Резултатите на държавните предприятия в България са източник на несигурност
Коментари Харесай

Държавните фирми в България носят риск за публичните финанси, предупреди Еврокомисията

Резултатите на държавните предприятия в България са източник на неустановеност и съставляват риск за обществените финанси. Това е показва в отчета на Европейската комисия в границите на така наречен европейски учебен срок, включващ изчерпателен обзор на макроикономическите несъответствия.

В документа се цитират данни от Министерството на финансите, съгласно които отговорностите на компаниите, където страната има минимум 50% и упражнява надзор, възлизат на съвсем 17% от брутния вътрешен артикул (БВП) към юни 2017 година

Според оценката на Еврокомисията икономическите резултати на държавните предприятия са слаби спрямо тези на другите страни в района и на частния бранш. Енергетиката е секторът, който търпи най-вече загуби и предприятията в този бранш са най-задлъжнели.

В превоза също се регистрират проблеми. Двете огромни железопътни компании ( " Български държавни железници " и " Национална компания Железопътна инфраструктура " ) имат задължения в размер от 2.6% от Брутният вътрешен продукт. Правителството има намерение да употребява фондове от концесията на " Летище София ", с цел да модернизира губещата и мощно задлъжняла БДЖ, се показва в отчета.

Според него корпоративното ръководство на държавните предприятия продължава да бъде предизвикателство. Като съществени проблеми са посочени неналичието на ясна аргументация за държавната благосъстоятелност, разпокъсаната надзорна рамка, неналичието на финансова устременост и отчетност, назначенията, които постоянно се вършат без състезания.

Присъствието и ролята на политическата власт са доста мощни и това постоянно е за сметка на дълготрайната визия и съгласуваност, на прозрачността и на високите стандарти за ръководство, се споделя още в отчета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР