Резултатите бяха представени в сряда от председателя на БТПП Цветан

...
Резултатите бяха представени в сряда от председателя на БТПП Цветан
Коментари Харесай

БТПП: Българският бизнес е оптимистично настроен за 2020 г.

Резултатите бяха показани в сряда от ръководителя на БТПП Цветан Симеонов.

© Юлия Лазарова Въпреки песимистичните прогнози за световния стопански напредък през тази и идната година, компаниите в България чакат една по-добра 2020 година Междувременно настройките на бизнеса в останалите страни членки на Европейски Съюз не престават да се утежняват. Това демонстрират резултатите от огромна анкета на Асоциацията на европейските търговско-промишлени покои в 28 страни, извършена в България от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) с над 550 локални компании. В Европа в изследването вземат участие 53 хиляди компании.

Според ръководителя на БТПП Цветан Симеонов разликата сред упованията на бизнеса в България и на европейско равнище идва от постоянните макроикономически индикатори. България е една от дребното страни в света с ниско равнище на държавен дълг, бюджетен остатък и сериозен запас, който да покрива валутата в послание. " От тази позиция разтърсвания в българската стопанска система не може да се чакат ", споделя той. България е и най-близката европейска страна до азиатския район, където растежът е висок. Местният бизнес работи интензивно с огромни пазари като Китай и Индия, излиза наяве още от думите на Симеонов. " Ако малко повече се раздвижи българската администрация, можем да чакаме съществени вложения от тези две страни ", добавя той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики България: Пълен напред

Увеличение на приходите от продажби в България през 2020 година чакат малко над 44% от интервюираните български мениджъри, което е с 5 прочие п. над каузи на оптимистите в предходното изследване на БТПП преди година. Леко нараства обаче и делът на тези, които залагат на по-ниски доходи - от 10.7% през 2019 година до 11.1% през 2020 година Въпреки влошените упования в Европа, в България настройките за оборота от продажби в чужбина се усъвършенстват - 52.6% от локалните компании чакат нарастване, което е покачване с 6.4 прочие п. по отношение на резултатите за 2019 година

По-добри са настройките и за заетостта, където 38.3% от бизнеса залага на нарастване (спрямо 30.5% през 2019 г.), и за вложенията - 45.5% чакат по-големи капиталовложения при 39.2% в миналогодишната анкета. Като цяло съвсем две трети или 63% от българските мениджъри чакат бизнес климатът да се усъвършенства следващата година, което класира страната на второ място по положителни упования измежду страните членки на Европейски Съюз.

Затрудненията на локалния бизнес остават съвсем непроменени - максимален дял от интервюираните (64%) показват неналичието на квалифицирана работна ръка като предизвикателство, а на второ и трето място са цените на силата и суровините (с 46%) и разноските за труд (с 33%). Притесненията във връзка с вътрешното и външното търсене пък понижават през последните три години.

Европа стяга коланите

Очакванията на българските бизнесмени наподобяват като изключение на фона на резултатите от анкетата на европейско равнище.

Най-големи усложнения европейските компании чакат при вътрешното търсене (43%) през 2020 година, до момента в който предходната година този фактор е бил на трето място с 39%. Делът на компаниите, които чакат вътрешното търсене да е предизвикателство следващата година, нараства в огромните европейски стопански системи като Германия (от малко над 30% до над 45%) и Франция (от под 10% до близо 30%), а в Испания цифрата остава над 70%. Това демонстрира отчетът на Европалатите.

Липсата на квалифицирана работна ръка и разноските за труд са на второ и трето място тази година със надлежно 37% и 36% от гласовете на интервюираните в Европейски Съюз.

Очакванията за приходите от продажби както в самите страни членки, по този начин и от външна търговия, също се утежняват, демонстрират числата на БТПП. Те се мерят посредством показател, който демонстрира разликата сред позитивните и отрицателните настройки. Числото за доходи от продажби в страните понижава от 23 до 20.5 пункта, а при търговията с чужбина - от 23.5 до 10.5 пункта, което е най-ниският резултат от 2010 година Това значи, че или позитивните оценки понижават, или отрицателните нарастват, или и двете.

Най-слаби са настройките за растеж на приходите от вътрешна и външна търговия през 2020 година в Италия, Франция и Чехия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР