Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се

...
Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се
Коментари Харесай

Ядем ли опасна риба?

Резултати от лабораторни проучвания демонстрират, че в рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали. Тестовете са направени от специалисти от „ Активни консуматори ”.

Токсичните химикали се натрупват в рибата и морските блага от тинята, отпадъците от промишлеността и бита и планктоните във водите, които населяват. Справка в системата за бързо обявяване на рискови храни демонстрира 5400 сигнала за рискова риба. А шансът да попаднем на нечист артикул на пазара при рибата е пет пъти по-голям, в сравнение с при другите месни артикули.

Според специалистите най-вече тежки метали има в океанските и морските типове – като акула, риба звук, риба меч и сьомга. Добре е да заобикаляме риби от Балтийско море и Тихия океан. Сред речните типове най-застрашените са дънните.

Най-често в рибата се натрупват живак, олово и кадмий. Тези метали са и най-опасни за здравето ни, защото са токсични. Именно техните равнища са измервани по време на изпитванията в лаборатория. Тествани са 12 марки замразена риба, закупени от пазара при започване на септември.

Олово над нормата в храната ни може да докара до отмалялост, бодърствуване, колики, анемия и раздразнителност. Кадмият пък предизвиква проблеми с черния дроб, бъбреците и костите. Най-големи са рисковете за бременните и кърмещите дами, както и за децата на възраст под 3 години. Те би трябвало да понижат до най-малко рибата в менюто си.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР