Резултатът от референдума за независимост на Каталуния от 1 октомври,

...
Резултатът от референдума за независимост на Каталуния от 1 октомври,
Коментари Харесай

Сръбска медия: Каталуния възроди сепаратизма на Балканите

Резултатът от референдума за самостоятелност на Каталуния от 1 октомври, на който към 90% от участниците се оповестиха за обособяване от Испания, даде нов подтик на сепаратизма на Балканите, разяснява белградският в. Блиц.

В просторен материал се показва, че има вълна от пробуждане на разколнически настроения в Югоизточна Европа. По данни на Блиц в северната сръбска самостоятелна област Войводина се е появил графит "Войводина е Каталуния ". Причината за появяването на този надпис по никакъв начин не са инцидентни. Войводина, сходно на Каталуния, е главен стопански фактор и двете автономии предават огромна част от приходите си в бюджетите на Белград и Мадрид, разяснява Блиц.

Според създателя на публикацията каталунското допитване може да даде искра и на други сепаратистки придвижвания. Резултатите от референдума в иберийското кралство бе посрещнато с екстаз измежду някои среди в самостоятелната босненска Република Сръбска. От своя страна, ред хървати в Босна и Херцеговина заговориха за възраждането на Херцег-Босна (обединение на хърватите, съществувало по време на войната в някогашната югославска република от 1992 до 1995 г.).

В публикацията се показва още, че желанието за самостоятелност на испанската провинция може да възобнови и настояванията за Велика Албания. Въпреки че неотдавна Тирана публично се разгласи за срещу обединяването на всички албанци в една страна, в Косово, Македония и Черна гора може още веднъж да заговорят за основаването на нова страна в западната част на Балканския полуостров.

Евентуалната самостоятелност на испанската провинция даде сили на още едни отцепници. Групата във Фейсбук, искаща отделянето на северозападния хърватски полуостров Истрия от Загреб, през днешния ден разгласи, че за миналата седмица е нараснала своите членове двойно. "Допреди седмица ние бяхме 4000 души, в този момент се към този момент над 8000 ", написа на уеб страницата на групата в обществената мрежа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР