Резолюции за признаване на арменския геноцид и налагане на санкции

...
Резолюции за признаване на арменския геноцид и налагане на санкции
Коментари Харесай

САЩ признава арменския геноцид, Турция бясна

 Резолюции за признание на арменския геноцид и налагане на наказания на Турция поради военната й интервенция в Северна Сирия бяха утвърдени от огромни болшинства в долната камара на американския Конгрес. Гласуванията са следващ белег за нарасналото напрежение сред Вашингтон и Анкара. 

405 конгресмени утвърдиха историческата резолюция, съгласно която Съединените щати би трябвало да възприемат като геноцид убийствата на милион и половина арменци в Османската империя сред 1915 и 1923 година. Турция упорства, че избиването в днешната й територия не се е случвало систематично на етнически принцип. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу дефинира американското решение като " срамно " и " не значещо нищо " за неговото държавно управление и народ. Според Чавушоглу страната му е засегнала " огромната игра " с интервенцията против кюрдските милиции. Последните се възприемат за терористични от Анкара, само че бяха съдружници на Съединените щати в битката с Ислямска страна, оповестява БНР.

Демократи и републиканци в Конгреса освен се сплотиха към признаването на арменския геноцид, само че и гласоподаваха спомагателна резолюция, с която приканват президентът Доналд Тръмп да наложи наказания на Анкара поради офанзивата в Северна Сирия. Тя беше най-малко краткотрайно прекъсната след сделка за това сред Турция и Русия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР