Rezlov Energy има разрешение да построи най-големия соларен парк в

...
Rezlov Energy има разрешение да построи най-големия соларен парк в
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Нов най-голям соларен парк в България; Как върви зимният сезон

Rezlov Energy има позволение да построи най-големия слънчев парк в България
Rezolv Energy получи регулаторно позволение за план за слънчев план с потенциал 229 MW. Според издадените от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) до момента разрешителни той ще бъде най-големият в България.
България стартира годината като вносител на ток
И през първите седем дни на новата година България продължава да внася повече ток, в сравнение с изнася, а производството на електрическа енергия се срутва. Това излиза наяве от данните на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за първите седем дни на 2024 година
Инвеститорът във вятърния парк край Шабла получава 100 млн. евро от Европейска банка за възстановяване и развитие
Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) финансира със 100 милиона евро финландския фонд Taaleri SolarWind III, с цел да построи 800 MW нов потенциал за възобновима сила в стопанските системи, в които Европейска банка за възстановяване и развитие влага.
Главният проектант утвърди нова 60-метрова жилищна постройка в София
Новоизграденият столичен бул. „ Филип Кутев “ наподобява се трансформира в новата притегателна локация за вложителите. Именно там, на пресечката със „ Симеоновско шосе “, следва да бъде издигната голяма по повърхност жилищна постройка, която ще е с височина 60 метра.
В София или Бургас се живее по-добре?
Кой град в Европа е най-чистият или най-безопасният? В кой град е елементарно да се откри работа или жилище на налична цена? Кой град има най-хубав публичен превоз или качество на въздуха? Отговорите на тези и доста други въпроси могат да бъдат открити в Доклада за качеството на живот в европейските градове за 2023 година
София остава един от най-бързо растящите жилищни пазари в света
София резервира деветото си място измежду най-бързо растящите градски жилищни пазари в света през третото тримесечие в показател на консултантската компания Knight Frank, който обгръща 107 града. С годишен растеж на цените на жилищата от 8.8% и с 4.9 на 100 на тримесечна база българската столица изпреварва Филаделфия и Богота и се подрежда директно след Варшава и Пърт.
Столичните квартали „ Гео Милев “ и „ Хладилника “ към този момент имат директна автобусна връзка
От през днешния ден започва нова автобусна линия, която свързва столичните квартали „ Гео Милев “ и „ Хладилника “. Нейният номер е 288 и ще работи единствено през делничните дни. Новината бе обявена в началото от кмета на регион „ Изгрев “ Делян Георгиев преди дни.
Има ли връзка сред строителството и триумфа на българския туризъм?
България – целогодишна туристическа дестинация. Това е една от главните цели, която си слагат всички ръководещи в страната. Години наред се търси решение на казуса с късия летен сезон по Българското Черноморие и незадоволителния сняг за зимните курорти.
„ Призрачни градове “: Защо Българското Черноморие пустее?
Бургас е от тези градове, които те омагьосват още в мига, в който прекрачиш границите му. Тук въздухът е тежък, водата солена, а хората някак по-щастливи. Градът годишно заема челните места в класациите за „ най-хубав град за живеете “ в България. Съвсем неотдавна точно Бургас попадна в Доклада за качеството на живот в европейските градове за 2023 година Представители на България са София и Бургас.
Още от същото: Как върви зимният сезон в България?
Зимният туристически сезон в България е в разгара си даже на открито времето да е пролетно. Ски пистите са отворени, резервациите за идните месеци вървят с цялостна мощ и всичко наподобява оптимистично за Зима 2023/2024. Въпреки това за поредна година бизнесът самичък избавя сезона, излиза наяве от туристическия отрасъл в два от най-големите ни зимни курорта – Пампорово и Банско.
Масово българите нито икономисват, нито влагат
Българите не влагат парите си, всеобщо не икономисват и не мислят дълготрайно за възстановяване на стандарта си на живот. Така за следващ път се показва ниската им финансова просвета – този път в последното изследване на социологическата организация „ Тренд “ по поръчка на Finance Academy.
Започна данъчната акция 2024: Какво ново?
Националната организация за приходите (НАП) сложи началото на тазгодишната акция за обявление и заплащане на налозите за физическите лица. Тя стартира на 10 януари, като още в първите часове от старта ѝ има няколко хиляди подадени данъчни заявления по електронен път. От приходната организация са безапелационни, че системата работи безпрепятствено и по принцип към 85% от всички данъчни заявления се подават онлайн. Времето, което лишава попълването, е сред 8 и 10 минути.
Бюджетната комисия утвърди евро трансформацията на Българска народна банка
Сериозната промяна, която Българската национална банка (БНБ) ще претърпи при замяната на лв. с еврото, мина на първо четене в бюджетната комисия. Проектът на нов Закон за Българска народна банка бе утвърден от депутатите от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи, до момента в който останалите парламентарни групи се въздържаха или гласоподаваха „ срещу “.
Само един консорциум прояви интерес към търга за двуетажните влакове
В търга за доставка на 7 двуетажни електрически влака има единствено една подадена оферта. Желание да създаде влаковете и да обезпечи поддръжката им за 15 години има само консорциум 7 DDEMU, излиза наяве от инспекция на Economic.bg в Регистъра за електронни поръчки. Офертата е отворена от министерството на 9 януари, защото крайният период за подаване на заявки за присъединяване бе 8 януари.
Нова вяра за интермодалите в Русе и Горна Оряховица
Плановете за създаване на интермодални терминали в Русе и Горна Оряховица, които на процедура катастрофираха и изгубиха финансиране по разнообразни европейски принадлежности, в този момент може да получат нов подтик. Този в Русе може да бъде финансиран със средства от Кохезионния пакет по Механизма за обвързвана Европа, а оборудването в Горна Оряховица – по линия на Програма „ Транспортна съгласуваност “. Това излиза наяве от отговор на транспортния министър Георги Гвоздейков на питане от депутатите Явор Божанков и Йордан Терзийски от „ Продължаваме промяната – Демократична България “.
15 общини ще влагат 98.4 млн. лева в нови рейсове и зарядни станции
Петнадесет общини ще получат 98.4 млн. лева, които ще имат опция да влагат в планове, свързани с устойчива подвижност, и по-конкретно в електробуси и зарядни станции. Средствата се обезпечават по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Регионалното министерство оповестява, че оценката на подадените оферти по процедурата „ Екологосъобразна подвижност “ е завършена.
Как на процедура ще се ползва „ въздушният Шенген “ от летищата в България?
Трите огромни летища – в София, Варна и Бургас – са готови за частичното присъединение на страната в Шенгенското пространство по въздух. В отговор на питане на Economic.bg от пресцентъра на концесионерите дадоха отговор, че след 31 март пътуването за пасажери, които летят до или от страни от Шенген, ще бъде кратко, защото няма да минават през паспортен надзор.
България стартира засилени гранични инспекции на товарите за Австрия
Натиск на българските управляващи върху австрийските компании в България не се оказва. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред публицисти. Той обаче призна, че по искане на Австрия всички товари от и към нея се подлагат на засилени инспекции от Агенция „ Митници “. И уточни, че това към този момент основава напрежение.
Австрийските компании търсят сътрудници и снабдители в България
Докато на политическата сцена може да се каже, че Австрия и България не са изключително положителни другари, визирайки разногласието към приемането на България в Шенген, то бизнесът основава партньорства между тях. Австрийските компании търсят интензивно сътрудници и снабдители в България, с цел да съкратят веригите си на доставки, и където е допустимо разискват разновидности за придобивания на български компании. Това важи изключително за бранша на металообработването, стана ясно по време на годишната среща на австрийския бизнес в България с медиите.
МОН приготвя нов стандарт за качество на учебните заведения
Подготвя се нов стандарт за качеството на образованието, който ще даде оценка кои учебни заведения се оправят добре и кои не. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на образованието проф. Галин Цоков. По думите му новата визия за качеството на образованието в българското учебно заведение е обвързвана освен с образуваните умения и компетентности, а с тяхното благоденствие и развиване на мощни страни и персона.
Износът на България е потопен с над 6 милиарда лева към ноември
Българският експорт е надолу с над 6 милиарда лева за единадесетте месеца до ноември по отношение на същия интервал на 2022 година Спадът на годишна база възлиза на 7.1%, съгласно предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Общият стойностен размер от началото на годината доближава 80 милиарда лева – 51 милиарда лева са продадените артикули в Европейския съюз, а 29 милиарда лева – към трети страни.
Софтуерната компания Redis избра България за своя нов R&D център
Глобална софтуерна компания Redis ще построи най-новия си център за научноизследователска и развойна (R&D) активност в София. България е определена в състезание с още пет други страни. Планът е в началото тук да бъдат открити 75 работни места, като компанията дава поръчка за дълготрайно наличие у нас. Новината идва като пресен лъх за IT сектора, който към този момент стартира да стяга коланите на фона на световния спад в търсенето.
Българската Nasekomo притегли €8 млн. за своите 100 роботизирани заводи
Българската биотехнологична компания Nasekomo, която се занимава с развъждането на инсекти за производството на висококачествени протеини, притегли 8 млн. евро в кръг на финансиране от Серия А. Капиталът ще послужи за построяването на необятна мрежа от десетки авангардни заводи в цяла Европа.
Dundee доби рекордно количество злато от „ Ада тепе “ през 2023 година
Канадската компания Dundee Precious Metals доби през 2023 година рекордно количество злато от по-новата си мина в България – „ Ада тепе “. Това излиза наяве от оповестените предварителни индустриални резултати на компанията за миналата година. Според тях в мината край Крумовград са изкопани рекордните 134 200 унции, което е в унисон с годишната цел. Постижението съставлява към 43% растеж по отношение на добитото количество злато от миналата година.
Бъдещето на европейския Детройт е под опасност
Със своята архитектура от XIX век и бетонни здания от комунистическата ера Долни Кубин въплъщава визията за Централна Европа и нейното минало. Но градът в Северна Словакия е знак и на идното бъдеще, написа Bloomberg в собствен материал.
Италия желае да национализира най-големия си производител на стомана
Правителството на Италия желае да придобие мажоритарен дял в най-големия производител на стомана в страната. Заканата за това идва след конфликт с сегашния мажоритарен акционер ArcelorMittal SA за това по какъв начин да го рекапитализира.
Гърция вкарва нова такса за туристи
От тази година гръцкото държавно управление вкарва нова такса за туристи. Т.нар. „ климатичен налог “ ще варива според от мястото на настаняване, написа изданието Kathimerini. Новите промени идват в отговор на тежките пожари и наводнения, които застигнаха Гърция през миналата година и опитът на държавното управление да финансира планове за реорганизация.
Поколението Z и заблудата им за лесни пари от продажба на парцели
Когато става въпрос за работа, специалността на брокера на недвижими парцели изглеждаше като детска игра за представителите на поколението Z (бел.ред. – родените сред средата на 90-те и края на първото десетилетие на новото хилядолетие).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР