Резервните дизелови генератори за дейта центровете на AWS в Европа

...
Резервните дизелови генератори за дейта центровете на AWS в Европа
Коментари Харесай

AWS минава на биогориво за резервните си генератори в Европа


Резервните дизелови генератори за дейта центровете на AWS в Европа ще преминат към екологично биогориво (снимка: Amazon)

Облачният снабдител AWS, благосъстоятелност на Amazon, стартира огромен план за прекачване на аварийните си генератори в европейските центрове за данни от дизелово гориво към хидрогенирано растително масло (HVO). Инициатива има за цел да усъвършенства екологичната обстановка в района.

Биогоривото HVO се създава от растителни масла и отпадъчни мазнини. Това е 90% въглеродно-неутрално възобновимо гориво с продължен период на предпазване без окисление.

AWS възнамерява да преобразува аварийните си генератори в цяла Европа в такива, работещи с биогориво, заяви Datacenter Dynamics. Изпълнението на плана е почнало през януари 2023 година, а Швеция е една от първите страни, в които ще се осъществя трансформацията.
още по темата
Засега няма информация за размера на покупките на HVO и доставчиците на гориво за AWS, само че сигурно става въпрос за приемане на гориво от възобновими източници.

Важно е, че HVO не изисква трансформация на съществуващите генераторни системи. Освен това биогоривото може да се смесва с дизел. Известно е, че AWS договаря с локални снабдители на HVO и също по този начин работи за разширение на световната си верига за доставки.

„ Преходът към HVO е единствено една от самодейностите, ориентирани към обезпечаване на резистентност на нашите центрове за данни. Ние понижаваме нашия въглероден отпечатък и работим за реализиране на корпоративната цел на Amazon за нулеви въглеродни излъчвания до 2040 година ”, съобщи Мариел Линдгрен, началник на AWS Scandinavia.

Amazon неотдавна закупи повече от 100 дизелови генератора за центровете си за данни в Ирландия, който евентуално скоро ще минат на биогориво. Много други оператори на центрове за данни към този момент оповестиха желанието си да употребяват такова гориво. Така да вземем за пример, през 2021 година Microsoft разгласи потреблението на екологично гориво Preem Evolution Diesel Plus за генераторите в центровете за данни в Швеция.

От друга страна, в актуалната геополитическа обстановка операторите на европейски центрове за данни бяха принудени да съхраняват дизелово гориво, ако зародят непредвидени условия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР