Резервите от природен газ в ЕС са запълнени до 90

...
Резервите от природен газ в ЕС са запълнени до 90
Коментари Харесай

Резервите от природен газ в ЕС са запълнени до 90% от своя капацитет

Резервите от природен газ в Европейски Съюз са запълнени до 90 % от своя потенциал. Това разгласи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Това се случва надалеч преди целевата дата 1 ноември, която Брюксел сложи като последна за осъществяване. Това прави Евросъюзът " добре квалифициран " за зимата, акцентира Симсон. Европейската комисия пресмята, че при тези стойности на запълване на хранилищата, Европейски Съюз има задоволително газ, с цел да покрие една трета от потребностите си през зимата.

Бързото запълване на оборудванията за предпазване значи, че блокът е „ в доста по-стабилна позиция, в сравнение с беше по това време предходната година “, когато съветската инвазия в Украйна докара до скок на цените на силата, съобщи еврокомисарят Кадри Симсон.

Европейската комисия заяви, че към днешния ден Европейският съюз е запълнил 90,12 % от потенциала за предпазване, което се равнява на 93 милиарда кубически метра природен газ.

Нивата в другите страни от Европейски Съюз варират.

Испания има 99 % напълнен потенциал, до момента в който Франция има 83 %, а Латвия 77 на 100.

В България газовото вместилище " Чирен " към този момент е запълнено над 90 % от техническия потенциал за предпазване, оповестиха от " Булгартрансгаз ". Изпълнителният шеф на компанията Владимир Малинов разяснява, че за първи път в историята на употребата на хранилището е реализирано такова ниво на подобен ранен стадий.

Кадри Симсон предизвести, че цените на газа остават „ чувствителни “. Синьото гориво ненадейно нарастна при започване на този месец поради опасността от стачка в австралийските газови уреди и мощното търсене в Азия.

Кризата, провокирана от войната на Русия против Украйна докара до приемането от Европейския съюз на закон, изискващ 90-процентово предпазване на газ до 1 ноември всяка година. Страните от Съюза се ангажираха да понижат потреблението на газ с 15 % сред април тази година и края на март 2024 година

Преди Москва да стартира нашествието си през февруари предходната година, Русия представляваше съвсем половината от вноса на природен газ в Европейския съюз, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР