Резерват Кутелка“ е обявен със заповедот 22 декември 1983г. на

...
Резерват Кутелка“ е обявен със заповедот 22 декември 1983г. на
Коментари Харесай

Заличават незаконно маркираните участъци в резерват „Кутелка“

Резерват „ Кутелка “ е разгласен със заповедот 22 декември 1983г. на Комитета за запазване на естествената среда при Министерския съвет. Защитената територия е с повърхност 6859.755 дка и е оповестена за запазване на съобщества от мизийски бук и опазване на присъщи скални местообитания на редки и изчезващи от страната и Европа грабливи птици.
Напоследък, човешкото влияние се е засилило и то се показва в нерегламентирано придвижване на туристи отвън законово маркираните пътеки. Навлизанията в резервата отвън одобрените посетителски направления и маркирането на нови нерегламентирани пътеки е незаконосъобразно.
Резерват „ Кутелка “ е красиво и забавно място за туризъм, само че и с огромно биологично многообразие и скъпи екосистеми, които би трябвало да бъдат опазвани от обществото.
Резерват „ Кутелка “ е изключителна държавна благосъстоятелност и според Закона за предпазените територии в него е разрешено прекосяването на хора единствено по маркирани пътеки, избрани със Заповед на Министъра на околната среда и водите. Предстои да бъдат прегледани разновидности за смяна на заповедта за пътеките на Министерство на околната среда и водите и включване на спомагателни пътеки.
Обръщаме Ви внимание,
Маршрутите, разрешени за прекосяване все още са:
• гр. Сливен - м. „ Долапите ” - м. „ Мочурите ” - м. „ Драгиева чешма ”;
• гр. Сливен - м. „ Арабаджийска поляна ” - м. „ Белите кайнаци ” - м. „ Башкайнак ”;

Предстои изтриване на нерегламентирано маркирани сектори в резерват „ Кутелка “. Целта е да се ограничи до най-малко човешкото непозволено влияние в предпазената територия, с цел да се опазят екосистемите и биологичното многообразие.
Започват и контролни инспекции във връзка съсЗакона за предпазените територии.
Скалното катерене, събирането на лечебни растения, прекосяването на колела и МПС, както и на пешеходци по други пътеки и направления (извън разрешените) в резервата, е нарушаване на Закона за предпазените територии.
Съгласно Закона за предпазените територии, нарушителите, се санкционират с санкция до 5000 лева за физическо лице и до 10 000 лева едноличен търговец или юридическо лице, когато се:
• реализира активност в предпазена територия в нарушаване на режима, избран с този закон, в заповедта за оповестяване или в одобрени проекти и планове по глава четвърта;
• реализира активност в предпазена територия без позволение или координиране, планувано в този закон.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР