Рейтинговата агенция Standard & Poor Global Ratings (S&P) обяви, че

...
Рейтинговата агенция Standard & Poor Global Ratings (S&P) обяви, че
Коментари Харесай

Standard & Poor Global Ratings: В България идва шокова стагфлация – ръст на цените без адекватен ръст на доходите

Рейтинговата организация Standard & Poor Global Ratings (S&P) разгласи, че българската стопанска система ще се показа надалеч по-зле от предстоящото досега. Очакванията на компанията са, че през 2022 година Брутният вътрешен продукт на страната ще се повиши с едвам 1,6% по отношение на 4,3%, планувани в края на 2021 година

Според организацията бюджетният недостиг ще нарасне двойно от прогнозното и ще доближи 5%.

В официалното съобщение си от организацията означават, че поради войната в Украйна България ще се озове в положение на шокова стагфлация – увеличение на цените съпроводено с доста невисок или никакъв действителен стопански напредък. Експертите разказват, че този интервал ще се усети като „ потрес “.

Това е един от най-негативните стопански сюжети, тъй като значи, че разноските на консуматори и бизнес ще порастват без да могат да бъдат обезщетени от съответен растеж на заплатите или приходите.

Лъч оптимизъм в прогнозата е, че безработицата ще продължава да понижава. През 2021 година тя беше 5,3%, за тази година се чака да бъде 5,1%.

Въпреки това от S&P резервират кредитния рейтинг на страната неизменен: „ ВВВ/А-2 “ със непокътната постоянна вероятност. Силните външни и фискални салда на България ще оказват помощ за намаляване на този потрес, а постоянният приток на прехвърляния от Европейски Съюз ще поддържа растежа в средносрочен проект, показват от Министерство на финансите, цитирайки разбора на организацията.

В отчета се отбелязва, че стопанската система още веднъж ще ускори движение през 2023 година, когато растежът на Брутният вътрешен продукт се чака да доближи 2,8%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР