Рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи рейтинга на аржентинския дълг в

...
Рейтинговата агенция Fitch Ratings понижи рейтинга на аржентинския дълг в
Коментари Харесай

Fitch: Аржентина е близо до фалит

Рейтинговата организация Fitch Ratings намали рейтинга на аржентинския дълг в задгранична валута с две степени, като го остави на едно равнище над банкрута, заяви Агенция Франс Прес.

Понижаването на рейтинга на дълга от CCC- на C допуска, че съгласно рейтинговата организация неизпълнението на отговорностите е " неизбежно ", и идва малко след постановлението на аржентинското държавно управление, с което се принуждават локалните организации от обществения бранш да заменят своя дълг, деноминиран в задгранична валута, с дълг, деноминиран в националната валута - песо.

От Fitch обявиха, че рейтингът на Аржентина ще бъде намален още повече до " Ограничено несъблюдение ".
Аржентина беше взела решение да спре спада на интернационалните си запаси, частично заради дефицита на задгранична валута и неустойчивостта на валутния курс във финансовия бранш.

" По резистентен метод страната ще придобие способността да работи на финансовите доларови пазари, което ще направи допустимо избягването на деструктивни нараствания ", бе декларирал по-рано в Twitter заместник-министърът на стопанската система Габриел Рубинщайн.

Той съобщи, че с този ход Аржентина се стреми да " укрепи макроикономическия ред ".

По данни на централната банка Аржентина разполага с груби интернационалните запаси в размер на малко над 37,5 милиарда $, само че съгласно анализатори чистата стойност е доста по-ниска.

При оповестяването на указа държавното управление беше декларирало, че ще " стабилизира пазарите, ще всмуква възможни парични остатъци и ще продължи да се бори с инфлацията ", която за 2022 година доближи малко под 95%, а през 12-те месеца до февруари надвиши 100%./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР