Рейтинговата агенция Фич“ повиши кредитния рейтинг на Гърция с една

...
Рейтинговата агенция Фич“ повиши кредитния рейтинг на Гърция с една
Коментари Харесай

„Фич“ повиши кредитния рейтинг на Гърция с една степен


Рейтинговата организация „ Фич “ увеличи кредитния рейтинг на Гърция с една степен от “BB ” на “BB+ ” със постоянна вероятност, което приближава рейтинга на страната на само едно ходило от капиталовия, заяви Българска телеграфна агенция.

Решението на „ Фич “ от петък беше приветствано от гръцкия министър на финансите Христос Стайкурас, който го дефинира като удостоверение, че „ националната цел за реализиране на капиталов рейтинг през 2023 година – с многочислени изгоди за обществото и стопанската система – е осъществима “.

Задоволство от новината изрази и министър председателят Кириакос Мицотакис, който написа в Туитър, че държавното управление му е изцяло отдадено на " реформаторския дневен ред за привличане на вложения, основаване на работни места и ускорение на растежа ".

Като съществени аргументи за повишението на кредитния рейтинг на Гърция организацията показва подобряването на фискалните резултати и понижения риск за банковия бранш.

По-конкретно „ Фич “ чака продължение на намаляването на недостига на общото ръководство до 1,8 % от Брутният вътрешен продукт от 3,8 %, колкото е оценката за 2022 година Отчасти това се дължи на оптимизацията на краткотрайните ограничения за поддръжка. Това би довело до възстановяване на първичния баланс с 2,5 процентни пункта до остатък от 0,9 % през 2024 година и до уравновесена позиция през 2023 година „ Фич “ отбелязва, че съществува известна неустановеност за финансовите политики след изборите, само че рисковете се лимитират от необятен ангажимент за фискална сдържаност и от скорошните резултати в тази сфера.

Що се отнася до обществения дълг, който съгласно оценките отбелязва рекорден спад от 24,5 процентни единици до 170 % от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, организацията чака, че спадът ще продължи с по-нисък ритъм в средносрочен проект, основно с помощта на високите първоначални остатъци, и ще спадне до 160,6 % през 2024 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР