Рейтингите на лечебните заведения трябва да служат и за ориентир

...
Рейтингите на лечебните заведения трябва да служат и за ориентир
Коментари Харесай

БЛС: Нужна е нова рамка на финансиране на здравната система

Рейтингите на лечебните заведения би трябвало да служат и за ориентир къде българските лекари желаят да работят. Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров по време на форума " Най-добрите лечебни заведения " за 2018 година, проведен от Българска болнична асоциация и Investor Media Group.
Според доктор Маджаров е нужна новата рамка на финансиране на здравната система, само че дружно с това би трябвало да бъдат подсигури критерии за качество на здравната услуга.
„ Една от главните задания на БЛС е да подсигурява качеството на медицината, експерти, които да лекуват на международно равнище. Важно е да има справедливи критерии, а тези критерии би трябвало да залегнат в изискванията за правене на бъдещите ранглисти на лечебните заведения. Те би трябвало да обезпечат обективно наблюдаване на процесите, протичащи в лечебното заведение: от постъпването на пациента, през диагностиката, изписването на терапия и приемането на епикризата “, добави доктор Маджаров.
Според зам.-председателя на БЛС проф. Николай Габровски класациите на лечебните заведения са от изключително значение, с цел да могат да бъдат разбрани настройките на пациентите, с цел да стане ясно какво им е належащо, какво получават.
„ Трябва да се усъвършенства информираността сред лекарите и пациентите. Хората, които търсят за първи път помощ, не знаят какво желаят и тъй като това не постоянно може да стане по елементарен метод те се усещат излъгани. И тук е мястото на лекаря, който би трябвало да даде една доста ясна и разбираема информация какво следва, какви са стъпките, през които би трябвало да се мине. Много дълъг път беше извървян сред пациент и доктор. Понякога пациентите ни задават надълбоко професионални въпроси и крайното решение към този момент се взима общо от лекаря и пациента. И това се случи единствено за към 15 години “, добави проф. Габровски.
Класацията „ Най-добрите лечебни заведения “ отличи най-хубавите лечебни заведения в 7 посоки. Или както следва: кардиология – Аджибадем Сити Клиник, ортопедия – МБАЛ „ Тракия “ - Ст. Загора, УНГ - МБАЛ „ Тракия “ - Ст. Загора, АГ - МБАЛ „ Надежда “, педиатрия - УМБАЛ „ Св.Марина ЕАД “ - Варна, онкология - „ Комплексен онкологичен център – Пловдив “ и хирургия - Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. А главните индикатори, взети поради при ранкирането на лечебните заведения бяха технология, личен състав и качество на услугите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР