Рейтингът на подкрепа му е близо 90 % Седмица след

...
Рейтингът на подкрепа му е близо 90 % Седмица след
Коментари Харесай

Най-готиният президент в света върви уверено към втори мандат, след като преобрази Ел Салвадор

Рейтингът на поддръжка му е близо 90 %

Седмица откакто встъпи в служба през юни 2019 година, Наиб Букеле – най-младият президент в актуалната история на Ел Салвадор, написа в акаунта си в " Туитър ": " Аз публично съм най-готиният президент в света ".  Постът, с който Букеле самичък си насочи привет, беше оповестен, откакто той употребява същата обществена мрежа, известна в този момент като " Екс ", с цел да уволни 400 длъжностни лица, част от които бяха упрекнати в шуробаджанащина или във връзки с левия му предходник. 

Уморени от вихрещата се десетилетия наред корупция и от безсилието на обичайните партии пред увеличаващото се принуждение и икономическата застоялост, салвадорците заложиха на 37-годишния някогашен журналист с дънки, виждайки в негово лице мотор на смяната. 

През 2020 година Букеле сподели какъв брой надалеч е подготвен да стигне, като изпрати тежко въоръжени бойци и служители на реда в постройката на Народното събрание, с цел да окаже напън върху депутатите, които обсъждаха пакет от ограничения за битка с престъпността на стойност 109 милиона $.

" Сега мисля, че е пределно е ясно кой управлява обстановката ", съобщи Букеле, откакто зае председателското място в законодателния орган. На излизане от постройката той беше посрещнат от ликуваща навалица с развети флагове. 

Тази тактичност беше необятно наказана. Списание " Икономист " го упрекна в опит да се трансформира в " първия латиноамерикански деспот милениал ". Но салвадорците подцениха рецензиите и законодателството беше признато с лекост при гласуването в Конгреса, където Букеле има доста мощна поддръжка.

Това беше първият знак за заиграване с авторитаризма, който съгласно критиците може да се ускори по време на идващия петгодишен мандат. Очаква Букеле да го завоюва с голямо болшинство, когато жителите на Салвадор в неделя отидат до урните. 

Букеле поддържа самодейността на Народното събрание за уволняването на съдии и на основния прокурор. Последва и въвеждането на биткойна като законно разплащателно средство, както и най-важното – отнемането на цивилен свободи при битката против незаконните банди. 

Появиха се и скептични отзиви дали признатите от държавното управление му ограничения за бързи арести на обвинени членове на банди ще бъдат ефикасни в дълготраен проект. Мексиканският политически анализатор Карлос Перес назова този ход " колкото рисков, толкоз и прелъстителен за милиони ". " Един модел, учреден върху всеобщи арести, просто не е резистентен ", уточни Перес. 

Но това оказа помощ за увеличението на рейтинга на Букеле до близо 90%, което му даде подтик да заобиколи с лекост конституционните ограничавания и да се кандидатира за втори мандат.
 Президентът на Салвадор Наиб Букеле дружно с група бойци, въоръжени в автоматизирани огнестрелни оръжия, окупираха през 2020 година Конгреса, с цел да окажат напън върху депутатите да поддържат проект за битка с престъпността. Наиб смяташе, че националните избраници са корумпирани и прислужници на мафията. И може би беше прав
Идеологически хамелеон

Наиб Армандо Букеле Ортес е роден през 1981 година в фамилията на сполучлив предприемач от палестински генезис. Преди да се захване с политика, работи в рекламната организация на татко си и движи делата на някогашната партизанска лява формация Фронт за национално избавление " Фарабундо Марти " (ФНОФМ), която по това време е на власт.

Като представител на ФНОФМ Букеле печели изборите за кмет на Нуево Кускатлан – позабравено градче близо до Сан Салвадор, в което главното прехранване е производството на кафе. Букеле доста понижава броя на убийствата там и подарява заплата си за стипендии.  

Букеле разпространява достиженията си в обществените мрежи и демонстрира умения, които през 2015 година го изстреляха на кметския пост в столицата Сан Салвадор. Скоро той става прочут с действия като съживяването на историческия център на града и построяването на библиотека. 

Въпреки възходящата му известност, през 2017 година Букеле е изключен от ФНОФМ, тъй като сеел раздори и нарушавал партийния правилник – обвинявания, които той отхвърля. Така Букеле минава към десен политически съюз и в последна сметка печели президентските избори с обещанията да постави завършек на корупцията и да се оправи с насилието, измъчващо Салвадор. 

" Той се интересува само от имиджа си ", сподели Берта Делеон, някогашна адвокатка на Букеле до 2021 година, когато отпътува за Мексико след обществен спор с президента. 

" Ето за какво той не прости никакви рецензии в обществените мрежи, за него това е недосегаема и свещена територия ", добави Делеон.  

Критиците на Букеле го упрекват в шуробаджанащина, тъй като назначава свои родственици на разнообразни длъжности, както и в некадърност да закрепи бедстващата стопанска система. Но откакто броят на убийствата падна на исторически ниски нива, въпросните упреци не се отразиха изключително мощно на известността му. 

" Наиб е отличен управленец, в никакъв случай не сме имали водач, който се милее толкоз мощно за благополучието на народа ", сподели Едуардо Самайоа, 36-годишен водач на такси в Сан Салвадор. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР