Рейн, Дунав, Темза, Лоара, По - всички големи реки в

...
Рейн, Дунав, Темза, Лоара, По - всички големи реки в
Коментари Харесай

Пресъхват ли реките в Европа?


Рейн, Дунав, Темза, Лоара, По - всички огромни реки в Европа страдат от трайната суша и неналичието на превалявания. На доста места корабоплаването е затруднено или даже краткотрайно спряно. Последиците на доста места са трагични.

предизвикаха рекорден спад в равнищата на доста огромни реки. Последствията от са извънредно съществени и за стопанската система, и за живота на хората.

Големите европейски реки са значими стопански трасета, екосистеми и знаци на градовете, през които минават. Но поради високите температури и трайната суша, с която сега се борят страните по целия континент, равнищата на реките спадат, а водата се затопля.

Корабоплаването по Рейн е под опасност

Нивото на водата в Рейн е сериозно ниско. Обичайно междинната дълбочина на реката през лятото е близо два метра. Междувременно обаче на редица места то е спаднало до един метър. Край Кобленц да вземем за пример даже са измерени едвам 56 сантиметра.

Корабите по Рейн могат да се движат единствено с понижен товар

Рейн е една от реките с най-интензивно мореплаване в света и в този момент товарните плавателни съдове са принудени да съблюдават редица ограничавания. За да съумеят да преминат изцяло натоварени край Кобленц да вземем за пример, където в този момент сантиметрите са единствено 56, на тях им е нужна дълбочина от 1,5 метра. Затова в сегашната обстановка корабите поемат по-малки товари от нормалното, което обаче усилва цените на транспортираните артикули. А в случай че равнището на водата не се повиши скоро, някои от корабите въобще няма да могат да се движат.

Бомба от Втората международна война в река По

Ниските водни равнища на реките и езерата разкриват от време на време прекомерно странни неща – от кости и вкаменелости до остатъци от цели цивилизации, потънали преди хилядолетия. Спадналото равнище на По, най-дългата италианска река, разкри една много рискова находка. В края на юли покрай град Мантуа риболовци откриха 450-килограмова бомба от Втората международна война.

Водите на река По разкриха необикновена находка

Откритието стана допустимо около това, че северноиталианските райони към По претърпяват най-тежката суша от 70 години насам.

Междувременно бомбата бе извадена и взривена на безвредно място, без да навреди на никого. По време на акцията се наложи 3000 души по крайбрежията на По да изоставен домовете си.

Изворът на Темза се измества

Темза е измежду знаците на Лондон сходно на Бъкингамския замък и постройката на Народното събрание, само че тя потегля от Югозападна Англия, покрай градчето Кембъл. Или най-малко по този начин беше до неотдавна.

На това място преди години извираше Темза

От 2006 година насам изворът на реката се е изместил с 1,5 километра на югозапад – поради сушата. А рисковите условия през тази година доведоха до такава степен, че Темза към този момент стартира на цели осем километра от формалния си извор.

Може ли Лоара към момента да охлажда нуклеарни централи?

Лоара всекидневно се асоциира с живописни крайбрежни пейзажи и приказни крепости. Но на брега на реката е да вземем за пример и атомната централа „ Белвил “. Това не е инцидентно – нуклеарните централи постоянно се строят край водни площи, с цел да могат по-добре да се охлаждат. АЕЦ „ Белвил “ изпуска употребяваната за охлаждането вода в Лоара и цялостни охлаждащите си резервоари с прясна вода от реката.

АЕЦ " Белвил " през октомври 2021

За това до каква степен може да бъде затоплена речната вода поради потребностите на централата има строги правила - с цел да бъдат предпазени флората и фауната. Ако позволената най-висока температура е достигната, атомната централа е длъжна да понижи мощностите си, в следствие от което създава по-малко сила. И то тъкмо през лятото, в което французите са нараснали оптимално силата на климатиците и вентилаторите, а Русия приключи доставките на газ за Франция.

Пъстървите в Дунава са застрашени

В Дунава температурата на водата това лято към този момент е станала рисково висока – а пегелът е невисок. В началото на август измерената в продължение на седем дни температура на водата в Оберпфалц в Бавария надхвърляше 25 градуса. А не е изключено водата да се затопли и още повече. Това въздейства на наличието на О2 във водата, което може да падне под шест мг на литър. Това пък може да се окаже смъртоносно за – да вземем за пример за пъстървите. Затова управляващите в региона са оповестили изключителна обстановка, която им разрешава да не разрешават изкопните работи край реката или други активност, които могат да влошат екологичната обстановка.

Река Дунав край баварския град Щраубинг

Властите могат и да спрат краткотрайно пречиствателните станции за отходните води - а по този начин може би ще съумеят да спасят и пъстървите.

Критично ниски остават и равнищата на река Дунав в българския сектор. Корабоплаването е мощно затруднено и тук-там даже съвсем невероятно. В сериозните сектори на котвени стоянки изчакват към 50 плавателни съда, до момента в който се повиши равнището, оповестиха български медии.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР