Рей Бредбъри е роден в Уокиган, щат Илинойс. Той не

...
Рей Бредбъри е роден в Уокиган, щат Илинойс. Той не
Коментари Харесай

22 август - 102 години от рождението на Рей Бредбъри

Рей Бредбъри е роден в Уокиган, щат Илинойс. Той не получава висше обучение и след 1943 година стартира да се занимава с професионална писателска работа. Неговото първо произведение - разказът " Pendulum " е оповестен през 1941 година в съавторство с Хенри Хъс. Първият му алманах с разкази излиза през 1947 година, само че същинска известност създателят реализира при излизането на сборника " Марсиански летописи " (1950). Тази популярност продължава и със идващите му книги.

За себе си той споделя „ Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгър Алан По е братовчедът ми с крила на прилеп, който държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и другари. Това е моето родословие. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Улстънкрафт, авторката на „ Франкенщайн “, ми е майка. “

Рей Бредбъри е притежател на премиите „ О`Хенри “, премия „ Бенджамин Франклин “, премия на Американската академия, наградата „ Гандалф “. Той е почетен с купата „ гранд-мастер “ през 1988.

При Бредбъри постоянно се следи размиване сред категориите, и категоризирането на някои негови творби от време на време е субективно. Например, той постоянно написа няколко описа за избран набор герои или пък тематика, прави дребни редакции или прибавя още материал, и назовава резултатите разказ. Често бива описван като създател на научна фантастика, само че той самият не се причислява към никоя литературна категория.

„ Като начало, не пиша научна фантастика. Написал съм единствено една научнофантастична книга, и това е „ 451 градуса по Фаренхайт “, която е основана на действителността. Научната фантастика е обрисуване на действителното. Фентъзито е обрисуване на нереалното. Така че „ Марсиански летописи “ не са научна фантастика, а фентъзи. Те са невъзможни, не разбирате ли? Това е повода, че ще се четат още дълго време - в действителност са гръцки мит, а митовете имат качеството да остават за дълго. “ (английският оригинал).

Освен литературните си произведения, Бредбъри е написал и доста есета на тематика изкуства и просвета, привличайки вниманието на критиците в тези области. Бил е съветник на американския павилион в Ню-йоркския международен панаир през 1964 г, и на изложбата, показана в геосферата „ Космически транспортен съд Земя “ в парка EPCOT, намиращ се в Уолт Дисни Уърлд.

Рей Бредбъри умира на 91-годишна възраст на 5 юни 2012 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР