Революцията в плащанията вече е достъпна и за българските потребители.

...
Революцията в плащанията вече е достъпна и за българските потребители.
Коментари Харесай

Български стартъп заменя портфейла със смартфона

Революцията в заплащанията към този момент е налична и за българските консуматори. Родният стартъп phyre, който разрешава да правим заплащания в магазини и заведения за хранене единствено посредством телефона ни, към този момент има 7 000 консуматори у нас и още 3 000 в чужбина, описа основният изпълнителен шеф на компанията зад плана Константин Джелебов на среща с публицисти в столицата.

Какво е phyre?

phyre е гратис за събаряне приложение, което все още е налично единствено за потребителите на Android, само че скоро се чака и версия за iOS на Apple. След регистрацията, потребителят зарежда избрана сума пари в него посредством банкова карта на Visa и Mastercard без значение от банката издател.

Те могат да бъдат употребявани за заплащания в магазини, заведения за хранене, кафенета и на всички места другаде, където има POS терминал, поддържащ безконтактно заплащане. Доближавате телефона си до него, въвеждате своя PIN код и плащате.

Към момента към 90% от терминалите в България са безконтактни, а съгласно картовите оператори до края на тази или при започване на идната година всички ще бъдат такива, споделят от phyre.

Едно от другите преимущества на приложението е опцията за изпращане на пари незабавно сред потребителите. Това прави разделянето на сметки в ресторанта надалеч по-лесно, а преводите - даже и интернационалните - безвъзмездни и лесни.

Очаква се от тази година да стане допустимо и безконтактното изтегляне на избрани банкомати в България, които поддържат технологията. Така един консуматор на phyre може да изпрати пари на различен, а парите да бъдат изтеглени в брой.

 Константин Джелебов
Константин Джелебов

Ползването на самия phyre е гратис в границите на първите 12 месеца, а по-късно се начислява такса от 1 евро месечно. Прехвърлянето на пари от банкова карта в приложението също не коства нищо, споделя Джелебов.

При заплащане във валута, друга от тази, с която е заредена виртуалната сметка, се начислява такса от 1,25 %, само че се чака скоро да бъде въведена опция за поддържане на няколко сметки с разнообразни валути.

Първото сполучливо заплащане с phyre бе на 22 декември м.г., а приложението публично е интензивно за потребителите от края на април т.г. Оттогава към този момент има над 10 000 транзакции, а потребителите са заредили 300 000 лв..

В него могат да бъдат запазвани и карти за преданост от разнообразни магазини.

Едно от терзанията на множеството потребителите преди потреблението на сходни приложения е сигурността. Джелебов разясни, че заплащанията се обработват от Paynetics, която има лиценз от Българска народна банка и е контролирана от централната банка.

Преводът на средства се прави посредством метода 3D Secure, който автентифицира вас по няколко метода. При самото заплащане посредством телефона ви, вие имате две равнища на отбрана - веднъж при отключване на смарт телефона посредством PIN или пръстов отпечатък и втори при потвърждане на заплащането посредством различен код.

Какви са бъдещите проекти?

Екипът има съществени проекти за развиването на приложението и въвеждането на редица нови функционалности. Целта е до една година да стъпи публично на най-малко още два пазара.

Една от другите хрумвания, по които екипът работи интензивно, е заплащането на разнообразни услуги като " Синя зона " за паркиране, битови сметки или месечни такси за услуги като Netflix, Spotify и сходни.

Към момента няма опция и за заплащания в интернет, само че phyre работи по въвеждането и на тази функционалност. Обмисля се и опция за опазване на криптовалути.

Компанията работи от 2015 година, а съществени акционери в нея са " Иннимо Инвестмънтс " ЕООД и " Пейлкрест България " ЕООД.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР