Революцията в областта на изкуствения интелект (ИИ) може да застраши

...
Революцията в областта на изкуствения интелект (ИИ) може да застраши
Коментари Харесай

Милиони работни места са изложени на риск от "революцията" на изкуствения интелект: Проучване

" Революцията " в региона на изкуствения разсъдък (ИИ) може да заплаши повече от една четвърт от работните места в 38-те страни членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), предизвести групата в отчет тази седмица.

Работните места, които биха могли да бъдат сменени от ИИ, съставляват 27% от работната мощ в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като източноевропейските страни са най-изложени на риск от автоматизация, съобщи основаната в Париж организация в своята прогноза за заетостта през 2023 година

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 38-членен блок, формиран най-вече от богати страни, само че включващ и разрастващи се стопански системи като Мексико и Естония.

Въпреки че сега има малко признаци, че ИИ може да провокира обилни разтърсвания на пазара на труда, съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз голям брой работни места към този момент са изложени на риск, защото " революцията " е в начален етап.

Длъжностите, които могат да бъдат изместени от автоматизацията, са избрани като такива, които употребяват повече от 25 от 100 умения и качества, които ИИ може да размени.

Как в последна сметка ИИ ще се отрази на служащите на работното място и дали изгодите ще надвишават рисковете, ще зависи от политическите дейности, които ще предприемем ", съобщи генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман, представен от Ройтерс.

" Правителствата би трябвало да оказват помощ на служащите да се приготвят за измененията и да се възползват от опциите, които ИИ ще донесе ", добави той.

През март Goldman Sachs предвижда, че генеративният изкуствен интелект, като ChatGPT, може да размени до 300 милиона работни места на цялостно работно време в международен мащаб. Технологията, която може независимо да основава нови материали, съставлява " огромен прогрес с евентуално огромни макроикономически резултати ", твърди капиталовата банка.

Според оценките на Goldman Sachs към две трети от работните места в Съединени американски щати и Европа са изложени на " някаква степен на автоматизация на ИИ ", до момента в който генеративният ИИ може да се употребява като сурогат на една четвърт от актуалните работни места.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР