Революцията срещу расизма и всички форми на дискриминация в Съединените

...
Революцията срещу расизма и всички форми на дискриминация в Съединените
Коментари Харесай

Black Lives Matter превзема НБА, НФЛ и МЛБ

Революцията против расизма и всички форми на дискриминация в Съединените щати получи нов голям подтик в края на тази седмица. Два водещи франчайза в разнообразни спортове стартират полемики за промяна на имената си, до момента в който Националната баскетболна асоциация (НБА) одобри лист с послания, които играчите ще могат да поставят на потниците си. Предаването на ESPN " Непобедените " заяви късно нощес, че управлението на НБА е одобрило някои от препоръчаните от играчите изречения и те могат да бъдат поставяни на видно място на потниците над имената. Тези послания са ориентирани в огромната си част към борбата с расизма, която стана световно дело след гибелта на Джодж Флод в Минеаполис.

Според информацията, НБА е одобрила фразите " Животите на чернокожите имат значение " (Black Lives Matter), която ще бъде изрисувана и на паркетите във всички зали, " Кажете имената им " (Say Their Names - хаштаг акция в поддръжка на чернокожите жени), " Не мога да вдишвам " (I Can't Breathe - слоган в поддръжка на умрелия през 2014 Ерик Гарнър), " Достатъчно " (Enough), " Власт на хората " (Power to the People), " Справедливост в този момент " (Justice Now), " Колко още " (How Many More) и други.

Междувременно, два именити тима в два от четирите водещи американски спорта оповестиха, че организират полемики за промяна на имената. Първият от тези франчайзи е тимът от Националната футболна лига (НФЛ) Вашингтон Редскинс ( " Червенокожите " ), който има история в американския футбол от 30-те години на предишния век. На 26 юни съдружие от над 80 капиталови компании, които ръководят бизнеси за над 620 милиарда $, приканиха спонсорите ФедЕкс, Найк и Пепси да прекратят договорите си с тима, в случай че той не смени името си. Първоначално притежателят Дан Снайдър изрази резервации към цялостното ребрандиране (смяна на име, лого и т.н.), само че компанията ФедЕкс, която държи правата върху името на стадиона в Лендоувър край столицата, го разубеди. Така от клуба оповестиха, че след чуването на редица отзиви от обществото, бордът на шефовете ще подложи смяната на полемика.

Късно в петък се оказа, че Вашингтон просто е повлякъл крайник, тъй като същото ще направи и бейзболният Кливланд Индиънс. Отборът от МЛБ носи името си цели 105 години, само че в последните седмици в Щатите са атакувани редица знаци, скулптури и имена на награди, свързани по някакъв метод с неприемливите расистки прояви и дискриминация. Дискусиите при Редскинс и Индиънс са последните ограничения против расизма, които се одобряват в американския спорт в последните седмици. Преди това бейзболният Минесота Туинс отстрани скулптура на Калвин Грифин пред " Таргет Фийлд " в Минеаполис поради расистки реплики, отправени от някогашния притежател преди десетилетия.

НАСКАР забрани потреблението на флага на Конфедерацията, която за доста хора е знак на подтисничество и иго. Професионалната асоциация на голфърите (ПГА) пък промени името на премията " Хортън Смит ", която бе кръстена на някогашен президент на организацията, който е подкрепял уговорка за участие единствено на белокожи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР