Революцията на крайнодесните партии в Европа няма да се случи.

...
Революцията на крайнодесните партии в Европа няма да се случи.
Коментари Харесай

Без революция на националистите след изборите въпреки победата в Италия и Франция

Революцията на крайнодесните партии в Европа няма да се случи. Това сочат предварителните резултати от извършените избори за Европейски парламент. Очаквано националистите съумяха да завоюват изрично в Унгария, Полша, Англия, Франция и Италия, като подсилените им позиции най-вероятно ще повлияят върху разпределението на управляващите в идващия европарламент. Въпреки това огромните спечелили се обрисува да бъдат либералите и зелените, като в тази ситуация на Италия и Франция успеха на Матео Салвини и Марин льо Пен ще има по-скоро вътрешнополитическо значение.

Салвини затвърждава позициите вкъщи

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според предварителните данни Северната лига на вицепремиерът и идеолог на така наречен " националистически интернационал " Матео Салвини ще получи към 34% от вота на италианци или 28 мандата в Екологичен потенциал - надалеч над 6.2%, които завоюва на изборите през 2014 година Коалиционният сътрудник - крайнолявото Движение " 5 Звезди " на Луиджи ди Майо, се подрежда на трето място с към 17% (14 мандата) след опозиционната Демократическа партия, която има 22.5% от гласовете. Резултатът за " 5 Звезди " несъмнено е стъпка обратно, имайки поради че на парламентарните избори предходната година партията получи 32% от вота, а на предходните евроизбори - 21%.

Във вътрешнополитически проект резултатите от изборите дават на Салвини преднина пред ди Майо, откакто по време на предизборната акция се появиха спекулации, че обединението може да се разпадне след вота поради неразбирателства в данъчната и районна политика. Салвини е коментирал, че няма да желае повече министерски постове при положение на победа на евроизборите, само че и че чака ди Майо да отдръпна претенциите против планове на Северна лига.

В Екологичен потенциал " националистическият интернационал " на Салвини се чака да вземе едвам към 70 мандата в 751-местния парламент.

Льо Пен против Макрон

Във Франция " Националният общ брой " на Марин Льо Пен мина " Република, напред! " на президента Еманюел Макрон, само че с дребна преднина. Според предварителните резултати " Националният общ брой " има малко над 23% от вота, до момента в който партията на президента следва с 22%. Това значи, че и двете партии най-вероятно ще получат по 23 мандата в новия Екологичен потенциал.

Макар от партията на Льо Пен да приказват за безспорна победа, резултатът е по-скоро разочароващ. Заедно с лигата на Салвини партията трябваше да поведе националистите, само че французите не съумяха да натрупат точки на гърба на Макрон, чиято известност мощно пострада през втората година на ръководството му поради митингите на " жълтите жилетки ". Макар и да приключиха първи, представянето на крайнодесните е по-слабо по отношение на 2014 година, когато още веднъж бяха първи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР