Революция с пенсиите от 31 март. Да отпадне необходимостта от

...
Революция с пенсиите от 31 март. Да отпадне необходимостта от
Коментари Харесай

Революция с пенсиите от 31 март

Революция с пенсиите от 31 март. Да отпадне нуждата от показване на уверение за наследници, когато би трябвало да получим помощи и пенсия на умрял, плануват промени в Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване, качени за публично разискване.

От 31 март 2024 година влиза в действие смяна в Закона за електронното ръководство, според която отпада опцията административните органи да изискват от лицата представянето на удостоверителни документи за доказване на обстоятелства и условия, които са налични в регистри и могат да бъдат набавени по длъжностен път.

В тази връзка се оферират промени в наредбата, съгласно които при подаване на заявление-декларация за погашение на неполучено парично обезщетение и/или помощ от наследници на умрял човек отпада условието за показване на уверение за наследници. В този случай единствено административният орган – съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт, се задължава служебно да набави нужната информация по отношение на наследодателя и кръга на неговите наследници.

 

С промени в Кодекса за обществено обезпечаване пък се трансформира наименованието на компенсацията за развъждане на малко дете, като думите „ малко дете “ са сменени с „ дете до 2-годишна възраст “, предава Стандарт. 

С друга смяна се регламентира ново право на бащата (осиновителя) на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст. Този тип обезщетение не е измежду категорично посочените в наредбата, по тази причина в нея ще е включено паричното обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), чието погашение и към сегашния миг е допустимо да бъде поискано от наследниците на умряло правоимащо лице.

С други промени този път в Наредбата за разпределяне и погашение на обезпечените вземания при неплатежоспособност на работодателя също отпада потребността от показване на редица документи. Те следва да се събират по длъжностен ред в границите на административните производства, показват от общественото министерство, което ги внася за публично разискване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР