Революционното навлизане на електроенергията в авиацията не гарантира запазването на

...
Революционното навлизане на електроенергията в авиацията не гарантира запазването на
Коментари Харесай

Как електроенергията може да промени авиацията

Революционното нахлуване на електрическата енергия в авиацията не подсигурява запазването на местата на откритите играчи в промишлеността

Още по тематиката
Колко и за какво заплаща Европа за зелена сила

През 2017 година страните, членки на Европейски Съюз, са субсидирали възобновимата сила с над 64 милиарда евро
3 авг 2018
Скоро ще вървим на работа с дребни самолети

Брад Стоун, американски публицист
11 май 2018
Lufthansa желае да купи самолетите за дълги полети на Air Berlin

Голям интерес към активите на банкрутиралата немска авиолиния
30 авг 2017 Авиацията е на ръба на най-голямата гражданска война откогато Франк Уитъл изобретява реактивния мотор през 1937 година След десетилетия, през които самолетите са задвижвани от изкопаеми горива, напредъкът в батериите и електрическите системи дава обещанието за по-чисти и по-евтини полети, написа Financial Times.

Новите играчи

Революционното нахлуване на електрическата енергия в авиацията не подсигурява запазването на местата на откритите играчи в промишлеността. Три години след първите опити за полети над Ламанша най-големите авиокосмически компании се състезават да пуснат на пазара самолети, задвижвани от електрическа енергия, и да предотвратят конкуренцията от новото потомство производители.

Според консултантите от Roland Berger през миналата година са оповестени повече планове в областта на електрическата авиация, в сравнение с през предходните девет общо. Интересното е, че едвам 30% от тях идват от открити играчи като Boeing, Airbus или Rolls-Royce. Повечето са на започващи компании или нови играчи в аерокосмическата индустрия.

" Онези, които са са оповестили, че ще се развиват в тази посока, евентуално са единствено върхът на айсберга, изключително в Китай ", разяснява Робърт Томсън, анализатор в Roland Berger.

Нова епоха

В новата епоха на електрическата авиация пазарът няма да се ограничи единствено до по този начин наречените летящи таксита, които транспортират пасажери на доста къси дистанции. Все по-голям брой планове се концентрират върху капацитета на районните полети, пренасящи пасажерите на разстояние от няколкостотин километра.

Ограниченията на електрическите системи значат, че в обозримото бъдеще тези въздухоплавателни средства ще бъдат най-вече хибриди, съчетаващи обичайни газови турбини с мощ от бордови генератори.

Но даже хибридите ще разрешат на фирмите да премислят модерните самолети. Вместо реактивни мотори, окачени на крилата, няколко моторизирани перки могат да бъдат по този начин разпределени, че да създадат самолетите по-аеродинамично ефикасни и евентуално по-безопасни транспортни средства. Без шума на турбините летищата биха могли да работят на практика непрекъснато или даже да бъдат изграждани по-близо до градските зони, с по-малко шумово замърсяване.

Революцията няма да бъде единствено в метода, по който хората летят, или в дизайна на самолета. Електрическата авиация може също по този начин да разстрои аерокосмическата подчиненост, подкопавайки бизнес моделите на водещи самолетни компании като Rolls-Royce и General Electric.

Проблемът с излъчванията

Натискът върху промишлеността за разрешаване на казуса с възходящите нездравословни излъчвания се ускорява. В момента въздушните пътувания са виновни за 2% от международните излъчвания. Въздушното придвижване се удвоява на всеки 15 години, а излъчванията от него се усилват с 4.5-6% годишно съгласно данните на публично-частното дружество на Европейски Съюз за научни проучвания в региона на въздухоплаването " Чисто небе ". Според Roland Berger пък авиационните излъчвания могат доближат до 10% от общото количество до 2050 година

Рисковете

Дори и с последните усъвършенствания в потенциала за предпазване на акумулатори съществуват фундаментални ограничавания за летенето на по-големи пътнически самолети, употребяващи напълно електрически системи.

" Електрическата авиация е въпрос на време ", сподели Крис Есекс, началник на флота в EasyJet.

Както и в автомобилната промишленост, хибридната технология ще бъде стъпалото. Airbus се сплоти със Siemens и Rolls-Royce, с цел да създаде търговски преференциални хибридни електрически самолети. Boeing поддържа личните си изследвания с вложения в започващи компании като основаната във Вашингтон самолетна компания Zunum и производителя на акумулатори Cuberg. Миналата година аерокосмическият колос закупи Aurora Flight Sciences, която е работила за американското държавно управление в областта на електрическата и самостоятелна авиация.

Но даже и хибридните системи ще би трябвало да напреднат доста, с цел да бъдат конкурентоспособни с стандартните самолети. Батериите и горивните кафези са към момента прекомерно тежки, а също по този начин би трябвало да се откри решение на казуса с топлината, генерирана от кабели и други съставни елементи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР