Ревизираният план за възстановяване и устойчивост на България беше одобрен

...
Ревизираният план за възстановяване и устойчивост на България беше одобрен
Коментари Харесай

Ревизираният план за възстановяване на България е окончателно одобрен

Ревизираният проект за възобновяване и резистентност на България беше утвърден от европейските финансови министри в петък. Това е последното официално гласоподаване по проекта в Брюксел, който в този момент би трябвало бъде финансиран с общо 5.69 милиарда евро безплатни средства от Европейски Съюз.

София е дала обещание да извърши 57 плана и 46 промени до края на 2026 година, договаряйки ги с Европейската комисия против достъп до мегапрограмата й за възобновяване от пандемията от COVID-19. Правителството внесе план за ревизиран проект, откакто сумата за България беше понижена с 578 млн. евро поради по-добро от предстоящото показване на стопанската система през 2021 и 2022 година За да се вмести в новия бюджет от проекта бяха извадени 17 плана.

Сред тях са построяването на цех за акумулатори, модернизацията на лечебни заведения, модернизацията на " Български пощи ", строителството на интермодален транспортен терминал в Русе и слагане на хидроизмервателни уреди против наводнения.
 
Тъй като не се възползва от опцията да добави енергийни планове към проекта за възобновяване, България няма да получи и право на предплатено заплащане по тези планове, което утвърждението на ревизирания проект разрешава.

В началото на октомври държавното управление изиска Европейската комисия да му преведе 724 млн. евро против изпълнени задължения, като второ заплащане по проекта против осъществяването на 66 авансово условени ограничения. Оценката на Брюксел за осъществяването на уговорките продължава втори месец. Правителството изрази вяра да получи парите до края на годината.

В петък страните членки утвърдиха общо 13 ревизирани проекти за възобновяване, измежду които и този на Унгария. Това ще разреши на Европейската комисия да изплати предплатено 20% от плановете в спомагателна енергийна глава на Унгария - към 920 млн. евро. Това е първо заплащане за Будапеща по проекта, защото парите й бяха арестувани поради несъблюдение на предварителните условия за възстановяване на използването на върховенството на правото.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР