Reuters Туркменистан продължава да е сред едва няколкото страни в света,

...
Reuters
Туркменистан продължава да е сред едва няколкото страни в света,
Коментари Харесай

Последиците от членството в СССР са очевидни! Туркменистан продължава да отрича пандемията

 Reuters Туркменистан продължава да е измежду едвам няколкото страни в света, които по публични данни остават незасегнати от пандемията от ковид, оповестена от Световната здравна организация (СЗО) през март 2020. Подобно на Северна Корея и някои островни страни в Тихия океан, азиатската република до момента не е оповестила нито един случай на инфектиран с COVID-19, осведоми " Свободна Европа ". 

Въпреки това управляващите в източната провинция Лебап са инструктирали работещите в държавните институции, учебните заведения и лечебните заведения да носят наложително със себе си аптечки, като са планувани и санкции за неспазване на нареждането.

Освен медицински маски, ръкавици и дезинфектант, аптечките би трябвало да съдържат и сироп от женско биле. Тази билка има отхрачващо деяние, само че към този момент не е потвърден резултат от нея против коронавирусна зараза. Местните управляващи обаче предлагат потреблението на билката против вероятно " белодробно заболяване “.

В края на предходната година, президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов направи изказване по малкия екран, в което заяви за " огромните качества “ билката да защищава от коронавирусна зараза. През март 2020 година той предложи каденето със зърнеш и даже яденето на паста с черен пипер като ограничения за предварителна защита. Училищата пък бяха инструктирани да включат в образователните си стратегии книгата на президента " Лечебните растения на Туркменистан “.

Независимо, че Бердимухамедов е с здравно обучение, страната организира систематична политика на отказване във връзка с пандемията от COVID-19. Споменаването на думата " ковид " в медиите даже беше неразрешено, а ограниченията за предварителна защита бяха въведени едвам след посещаване на задача на СЗО през предишния юли. Нуждата от носене на маски обаче беше обществено обяснена с високата централизация на прахови частици във въздуха, а не с заплахата от заразяване.

През август СЗО изрази угриженост поради увеличението на случаите на пневмония със признаци, сходни на COVID-19 в Туркменистан и безрезултатно прикани локалните управляващи да стартират всеобщо тестване за вируса. Независимо от признаците за огнища в затвори, учебни заведения и високия брой на инфектирани в прилежащите страни, ръководената от Бердимухамедов страна продължава да отхвърля, че е наранена от пандемията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР