Reuters с прогноза за кабинета Донев: сближаване с Русия и

...
Reuters с прогноза за кабинета Донев: сближаване с Русия и
Коментари Харесай

Reuters прогнозира ново сближаване с Русия при кабинета “Донев” и овладяване на инфлацията

Reuters с прогноза за кабинета " Донев ": доближаване с Русия и преодоляване на инфлацията. Президентът на България Румен Радев насрочи четвърти парламентарни избори за по-малко от две години на 2 октомври, откакто реформисткото държавно управление на Кирил Петков падна. Радев назначи и някогашния обществен министър Гълъб Донев отпред на служебно държавно управление, което ще стартира работа от на следващия ден, до момента в който вероятно не бъде формирано ново държавно управление след изборите наесен. Радев ще уточни целите пред служебната власт на следващия ден, написа.

Политическите земетресения в България се случват на фона на растяща инфлация и терзания по въпроса с доставките на газ и войната в Украйна.  

55-годишният длъжностен министър председател Гълъб Донев, президентски секретар по въпросите на обществената политика, се счита за знак, че предпазването на семействата от скока на цените на силата и храните ще бъде приоритет за служебната администрация. 

Това може да включва старания за възобновяване на вноса на съветски газ, както и коригиране на дипломатическите връзки с Москва, обтегнати при държавното управление на Петков, който изгони 70 съветски дипломатически чиновници по съмнения в шпионаж. София също така отхвърли да заплаща за газ в рубли - изискване от Москва, което накара Кремъл да понижи доставките за страна, съвсем изцяло подвластна от съветския газ.

Кабинетът на Петков даде обещание да се бори с необятно азпространената в страната корупция и насочи остри рецензии към Русия поради нашествието в Украйна. Правителството беше свалено с избор на съмнение единствено шест месеца, откакто встъпи в служба. 

Три опита за обезпечаване на болшинство за ново държавно управление от този момент се провалиха, задълбочавайки политическата рецесия, която може да заплаши милиардите евро, които би трябвало да влязат в страната през Плана за възобновяване и резистентност и да попречва желанията на балканската страна да одобри еврото от 2024 г. 

Новото държавно управление също ще би трябвало да се оправи с несигурността по отношение на доставките на газ преди зимата, защото Европейски Съюз се приготвя за по-нататъшни съкращения на газовия поток от Русия.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че новите избори евентуално ще доведат до още един накълцан парламент, като центристката Политическа партия на Петков ще се изправи против дясноцентристката партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Проучванията също към този момент демонстрират, че партиите от отиващата си коалиция на Петков нямат огромен късмет да образуват ново болшинство и сочат повишаване на поддръжката за националистическите и проруските партии.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР