[Rеuters] Още по темата По-малко пари за кохезия, повече за

...
[Rеuters] Още по темата По-малко пари за кохезия, повече за
Коментари Харесай

Достъпът до новия бюджет на ЕС може да е зависим от добро правосъдие

[Rеuters] Още по тематиката
По-малко пари за кохезия, повече за защита: какво предлага Брюксел за новия бюджет
от Дневник,2 май 2018
Брюксел отхвърли да набелязва съответни страни с препоръчаното предписание за върховенството на закона
от Дневник,2 май 2018 След 2020г. достъпът до фондовете на Европейския съюз да е подвластен от степента, в която страна член съблюдава върховенството на закона.

Средствата за някои от обичайните политики на Европейски Съюз (кохезионна и селскостопанска) да бъдат понижени и да се усилят тези за сигурност, защита и нововъведения.

Отделни средства от общо 55 милиарда евро за поддръжка на вложенията в еврозоната във времена на стопански разтърсвания, за подкрепяне на структурните промени и за помощ на искащите да одобряват единната валута.

Това са три от главните оферти на Европейската комисия, съдържащи се в първите хрумвания, които тя показа в сряда. Макар да не се показва категорично нито една съответна страна, самодейността за " нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани с всеобщи недостатъци в използването на правилата на правовата страна " незабавно бе свръзан от медии и анализатори с последните събития в Полша, Унгария и Румъния. България също е редовно подложена на критика от Европейската комисия за положението на правораздавателната си система.

С този детайл от показаните през днешния ден първи хрумвания на Европейската комисия за новия дълготраен бюджет за интервала 2021-2027 година към този момент публично е препоръчан за спор и утвърждение или отменяне механизъм за слагане съблюдаване върховенството на закона като принцип за отбрана на средствата на европейските данъкоплатци. Еврокомисията ще показа през идващите седмици подробни оферти за бъдещите секторни финансови стратегии, а решението за бъдещия дълготраен бюджет на Европейски Съюз би трябвало да бъде признато от Съвета на Европейски Съюз (държавните и държавни ръководители на страните мленки) с единогласие, както и с утвърждението на Европейския парламент. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани всичко това да завърши до изборите за нов Европейски парламент, т.е. за към една година.

Като цяло дълготрайният бюджет на Европейски Съюз да е на стойност 1.135 трилиона евро поети отговорности (по цени от 2018 г.) за интервала от 2021 година до 2027 година, което се равнява на 1.11 % от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27 (без Англия - бел. ред.). За да бъдат финансирани нови и неотложни цели, актуалните равнища на финансиране ще би трябвало да бъдат увеличени. Германия, за която по препоръчаната скица вноската ще се усили с 10 милиарда евро годишно, прикани за " заслужено разпределянето на бремето " измежду страните членки след отдръпването на Англия от съюза. Франция незабавно съобщи, че не приема да се понижават средствата за земеделската политика.

Каква съответно е концепцията на комисията

" Няма механизъм за отбрана на парите на европейските данокъплатци в случаи на недостиг на господство на закона в избрана страна член. Само без значение правосъдие, спазващо върховенството на закона и сигурност на правната среда във всички страни членки, може в последна сметка да подсигурява, че парите от бюджета на Европейски Съюз ще бъдат задоволително предпазени ", съобщи Юнкер.

Фактът, че за одобрение на самобитните наказания против страни извършители ще е нужно квалифицирано болшинство, значи, че засегнатото държавно управление няма да могат да блокират вота, даже в случай че съберат поддръжката на няколко съидейника. Решението ще се взима посредством назад квалифицирано болшинство - т.е. предлагането на еврокомисията се счита за утвърдено, в случай че квалифицирано болшинство от страните членки не го отхвърли.

Кога се задейства глобата

В известието се изяснява, че препоръчаните нови правила и регулации имат за цел отбрана на бюджета освен от открити недостатъци на върховенството на закона, само че и от опасност за появяването на такива. Те ще бъдат задействани в случаите, когато има опасност за:

- вярно действие на органите, прилагащи бюджета на Европейски Съюз
- вярно действие на следствието и общественото гонене на измами или корупция, свързани с бюджета
- ефикасна оценка на правораздаването от самостоятелни съдилища
- попречване и санкциониране на измами, корупция или други нарушавания на законите на Европейски Съюз, свързани с бюджета
- дейно и навременно съдействие със Службата за измами с еврофондове (OLAF) и със Службата на европейския прокурор.

Кои фондове ще бъдат наранени

- всички фондове на Европейския съюз, които са обект на взаимно ръководство

- фондове с директно или индиректно ръководство, където финансов бенефициент е държавен орган (национално държавно управление, районна или локална власт, социална институция или частна организация, на която е предоставено осъществяването на публични услуги).

Предложеният механизъм няма да визира самостоятелни бенефициенти на бюджета на Европейски Съюз, защото те не могат да бъдат държани виновни за общи дефекти в системата за господство на закона. За страните членки ще продължи да работи задължението за ползват засегнатите стратегии и да вършат вноски за студентите от " Еразъм ", откриватели, гражданското общество или всички останали крайни получатели или бенефициенти.

Как ще работи механизмът?

1. Европейската комисия открива, че има условия да бъде задействан механизмът.
2. Европейската комисия уведомява засегнатата страна член.
3. Страната член на Европейски Съюз разполага с несъмнено време да изпрати отговора си, само че този период няма да е по-дълъг от един месец.
4. Европейската комисия приема по-късно решение за налагане на защитни ограничения.
5. Съветът на Европейски Съюз би трябвало да утвърди решението посредством назад квалифицирано болшинство.
6. Наложената мярка остава да работи, до момента в който не бъдат отстранени откритите дефекти за съблюдаване върховенството на закона.

Отделни средства за еврозоната

Това е отговар на апелите на френския президент Еманюел Макрон от предходната година да има обособен бюджет за еврозоната в размер на няколкостотин милиарда евро. Германия - най-големият вносител в бюджета на Европейски Съюз - не е уверена, че 19-те страни с единна валута се нуждаят от обособен бюджет и в случай че позволява сходна опция, тя е за доста дребна сума.

Еврокомисията предложи тази сума да е общо 55 милиарда евро. От тях 25 милиарда евро ще са за поддръжка на промени, а 30 милиарда евро - за заеми за капиталова помощ.

Мотивите на Комисията за това предложение са, че " след отдръпването на Англия от Европейски Съюз еврозоната ще дава над 85% от Брутният вътрешен продукт на целия съюз и заради това би трябвало да има обособени принадлежности за укрепване на европейския стопански и валутен съюз, които остават част от цялостната финансова архитектура на съюза.

Три инструмента

В предлагането на Европейска комисия се приканва за основаване на подсилена стратегия за поддръжка на структурните промени, която да предлага техническа помощ и финансови тласъци за промени, предложени от еврокомисията в годишната оценка на всяка от националните стопански системи. Тук са плануваните 25 милиарда евро за 7-годишен интервал и част от тях са за страни като България, искащи да се причислят към еврото. Но с цел да получат средства, държавните управления от еврозоната или претенденти за нея би трябвало да се спогодят с Еврокомисията за промените, с които би трябвало да решат икономическите си проблеми.

" Ще последва структуриран разговор сред Комисията и страна член за привършване на пакет от промени, по който се поема ангажимент, в това число набор от подробни ограничения, периоди за използването им, календар за приключването и финансови измерения ", разгласи Комисията. Съответната страна ще се регистрира всяка година за напредъка на тези промени, с цел да продължи да получава финансиране.

Друг инструмент за поддръжка на измененията в страните отвън еврозоната, подготвящи се за нея, може да стане така наречен Фонд за конвергенция (Convergence Facility). " Фокусът ще е върху тези промени, които най-вече способстват за укрепване на националните стопански системи и има позитивен второстепенен резултат върху други страни членки ", се споделя в документа. В него се изброяват промени на трудовия пазар, данъчни промени, насърчаване на финансови пазари и възстановяване на бизнес климата и човешкия капитал.

Трети инструмент под името " Стабилизиране на икономическия и паричен съюз " ще отпуска заеми и ще подарява средства на държавни управления от еврозоната, когато им се постанова да се оправят със мощни стопански разтърсвания, които не са породени от тях. Ще могат да се възползват и страни отвън зоната на еврото, които също вършат вноски през финансов механизъм, занапред предстоящ на основаване.

" За да бъден ефикасен, този инструмент би трябвало да се задейства дейно в случаи на огромни асиметрични шокове при авансово избрани ясни критерии за достъп и активиране, както и в сходство с правилата за постоянна финансова и макроикономическа политика. "

" В случаи на огромен несъразмерен потрес се предлага да бъде препоръчан заем при преференциални лихвени нива на страна от еврозоната за тя да стабилизира обществените си капиталови разноски ", написа в плана. В случаите, когато става дума за " подаяние ", по-скоро се има поради субсидиране, което прави заема безлихвен.

Грантовете ще се финансират от вноски, изчислени въз основата на сеньораж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР