[Reuters] Още по темата Един президент, много власт Новите правомощия

...
[Reuters] Още по темата Един президент, много власт Новите правомощия
Коментари Харесай

Ердоган назначи зет си за финансов министър, лирата поевтиня

[Reuters] Още по тематиката
Един президент, доста власт

Новите пълномощия на Ердоган евентуално ще засилят напрежението сред Турция и Запада
25 юни 2018
Ердоган ще продължи да ръководи в Турция

Той печели президентските избори на първи тур, опозицията упорства, че резултатите не са дефинитивни
24 юни 2018
Турската стопанска система е повишена със 7.4% през първото тримесечие
11 юни 2018 Турският президент Реджеп Ердоган разгласи имената на членовете на новия кабинет, откакто по силата на референдума от 2017 година той ще управлява и държавното управление на страната. Впечатление прави назначението на Берат Албайрак като министър на хазната и финансите. Албайрак до момента заемаше поста на министър на енергетиката и през 2004 година се ожени за дъщерята на Реджеп Ердоган.

Новината за назначението на Албайрак провокира негативни реакции на пазарите и даде съображение за терзания за стопанската система на страната. След известието късно в понеделник лирата се обезцени още, достигайки най-ниското си равнище от опита за прелом през 2016 година до момента - спадът доближи 3.8% до 4.7488 за $. Във вторник сутринта локалната валута компенсира леко срутва си от нощес и към 13.30 часа се търгува за 4.7164 за $.

Притеснения за стопанската система

Само от началото на годината турската валута загуби 20% от цената си по отношение на $. Според мнения на Албайрак, направени по време на предизборната акция на Ердоган, това е резултат на задгранични " дейности ", ориентирани против турското държавно управление. Според вложители обаче зад забележителното обезценяване на валутата стои терзание за прегряване на стопанската система, както и незадоволително високите лихвени проценти.

Назначението на Албайрак е следващият сигнал от Ердоган накъде ще се насочи турската стопанска система през идващите няколко години. От години насам президентът е изострен критик на високите лихвени проценти и намерено атакува Турската централна банка за водената парична политика.

По силата на конституционните промени новият кабинет ще се състои от 16 вместо досегашните 23 министри. Само трима от министрите от предходния кабинет – на вътрешните работи, на външните работи и на правораздаването, ще запазят позициите си. Мехмет Шимшек – някогашният вицепрезидент и министър на финансите до 2015 година няма да получи пост в новия кабинет. Шимшек беше измежду последните поддръжници от обкръжението на Ердоган, които подкрепяха покачването на лихвите при потребност.

В изявление пред Bloomberg през май Ердоган съобщи, че откакто страната премине към президентска система на ръководство, Централната банка няма да може да подценява сигналите от ръководителя на изпълнителната власт. Назначението на Албайрак провокира мнения даже от Партията на справедливостта и развиването на Ердоган, съгласно които Ердоган се е заобиколил напълно от близки и лоялни на идеологията му.

Промени и в Централната банка

Освен терзания по отношение на назначенията в кабинета, сигнал за паника идва и от Централната банка. От обява в държавен вестник през днешния ден стана ясно, че часове след встъпването си в служба турският президент е подписал указ, съгласно който занапред нататък президентът ще дефинира кой да бъде назначаван на поста шеф на Централната банка. В пълномощията на главнокомандващия ще бъде и назначението на негови заместници. По-силата на различен указ е отстранена минималната дълготрайност на мандата на шефа, като новият мандат ще е с дълготрайност от четири години. Досега мандатът беше петгодишен. Новият кабниет
Освен с Мехмет Шимшек, Ердоган се раздели и с министъра на стопанската система Люфти Елван. Министерството на търговията ще бъде управлявано Рухсар Пекджан, Министерството на труда и обществената сигурност се слива с министерството по въпросите на фамилията с министър Зехра Зюмрют Селчук. Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой, на енергетиката и естествените запаси – Фатих Дьонмез, на опазването на здравето – Фахретин Коджа, на образованието - Зия Селчук, на превоза и инфраструктурата – Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството – Мурат Курум, на индустрията и развиването – Мустафа Варанк, на защитата – Хулуси Акар. Вицепрезидент ще бъде Фуат Октай. Първото съвещание на новия кабинет е планувано за петък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР