Рециклирането на битови отпадъци да стане 65% през 2035 г.

...
Рециклирането на битови отпадъци да стане 65% през 2035 г.
Коментари Харесай

До 2035 г.: рециклираните битови отпадъци да са 65%, а депонирането да падне до 10% |

Рециклирането на битови боклуци да стане 65% през 2035 година Депонираните битови боклуци да се понижат до 10%. Това гласи план на Закон за изменение и допълнение на Закона за ръководство на отпадъците, утвърден през днешния ден от държавното управление. 

Проектът има за цел да вкара условията на признатия на равнище Европейски Съюз през 2018 година законодателен пакет " Отпадъци ", и по особено Директива (ЕС) 2018/851 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година за изменение на Директива 2008/98/ЕО по отношение на отпадъците и Директива (ЕС) 2018/850 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година за изменение на Директива 1999/31/ЕО по отношение на депонирането на боклуци.

С изменението се транспонират съществени промени в европейското законодателство, които следва да бъдат изпълнявани от всички страни членки.

Целта на завишаването на преработването на битови боклуци е, да се извлекат основни екологични, стопански и обществени изгоди, както и да се форсира преходът към кръгова стопанска система. 

Към 2020 година трябваше да рециклираме 50%. Определени са и междинни цели от 55% за 2025 година и 60% за 2030 г. 

Целта за депортираните битови боклуци може да бъде отсрочена с 5 година, при изискване, че страната е постигнала понижение до 25% към същата година.

Въвежда се определение за " скица за разширена отговорност на производителя ", според която производителите се задължават да поемат финансова или финансова и организационна отговорност за ръководството на боклуци като стадий от виталния цикъл на продукта, в това число за дейностите по събиране, подбиране и отнасяне.

Поради другата успеваемост и ефикасност в обособените държави-членки в работата на въведените досега схеми за разширена отговорност на производителя, са избрани са и минимални условия по отношение на тяхното действие като те се ползват и във връзка с схемите за разширена отговорност на производителя, въведени според други законодателни актове, по-специално наставления 2000/53/ЕО, 2006/66/ЕО и 2012/19/ЕС на Европейския парламент и на Съвета, в допълнение към към този момент плануваните в тях условия. Поставят се условия за ясно установяване на функциите на обособените заинтригувани страни, успеваемостта на разноските, определянето на вноските, които производителите заплащат, условия за бистрота, както и системи за отчитане и ефикасен надзор на активността на схемите.

Законът за ръководство на отпадъците е нормативния акт, който регламентира всички съществени задължения на общини, производители и оператори на действия с боклуци, както и условията за разделно събиране и за реализиране на задачите по преработване на боклуци. Респективно тези условия постановат препоръчаните промени с плана на ЗИД на ЗУО.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР