Рецидивистът пребил до смърт пенсионерка при опит да ограби жилището

...
Рецидивистът пребил до смърт пенсионерка при опит да ограби жилището
Коментари Харесай

Доживотна присъда за убиец, осъдил България в Страсбург

Рецидивистът пребил до гибел пенсионерка при опит да ограби жилището й
Изпечен рецидивист, осъдил България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, бе осъден с пожизнен затвор за опит за обир, съпроводен с ликвидиране. Това постанови състав на Варненския апелативен съд, който удостовери тежката присъда, наложена на Димитър М. от окръжните магистрати.

Делото се гледа за следващ път цели 16 година след закононарушението. Многократно осъжданият мъж го направил на 18 юни 2006 година Дни по-рано той отмъкнал от вила във варненското с. Константиново принадлежности и газов револвер. Въоръжен с тях, нахлул в къща във варненския кв. Аспарухово, с цел да търси храна и полезности. Преди това следил парцела и изчакал 75-годишната господарка да излезе. Тя обаче се върнала ненадейно и заварила крадеца. Той атакувал старата жена с револвера и с секира. Нанесъл й голям брой мощни удари и тя издъхнала. Димитър напуснал къщата и се качил на автостоп до с. Невша. Слизайки, оставил в непознатата кола сак, в който били револверът и негови персонални движимости. Нахлуването му в дома на пенсионерката обаче било забелязано от очевидец. Убиецът бил арестуван след няколко дни в необитаема сграда в с. Кракра.

През 2008 година получил пожизнен затвор. Присъдата била доказана на втора и трета инстанция и влезнала в действие. Затворникът обаче завел дело против страната в Страсбург. През 2018 година Европейски съд по правата на човека решил, че при процеса са били позволени нарушавания на конвенцията за правата на индивида, защото Димитър бил разпитан и направил признания пред служители на реда в отсъствието на юрист. След решението на Европейския съд той наново обжалвал наказването си пред Върховния касационен съд, който върнал делото за ново разглеждане с напътствие да се изключат показанията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Намерената на мястото на престъплението част от петлето на газовия револвер, показанията на очевидеца и други доказателства обаче удостоверяват, че подсъдимият е направил убийството и то с несъразмерна експанзия, счетоха магистратите. Затова те оставиха в действие тежката присъда, както и компенсацията от 60 000 лева за двамата наследници на жертвата. Решението предстои на обжалване или митинг пред Върховия касационен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР